vestnik

Tako se pomurski glasbeniki spominjajo prvega šolskega dne

I. B., 1. 9. 2023
Jure Kljajić
Začetek novega šolskega leta je za marsikoga priložnost, da obuja spomine na otroštvo in prelomnice, povezane z izobraževanjem.
Aktualno

Začetek novega šolskega leta je za marsikoga priložnost, da obuja spomine na otroštvo in prelomnice, povezane z izobraževanjem. Nekaj pomurskih glasbenikov smo povprašali, kako se spominjajo svojega prvega šolskega dne.

Leopold I., priljubljeni raper iz Gornje Radgone, nam je povedal, da se spomni težke kockaste torbe s trdim hrbtiščem na ramenih, rumene rutice okrog vratu in velikih vhodnih vrat šole. "Mamine besede, da sem zdaj že velik in moram v šolo, so mi še odmevale v glavi, ko sem prestopil šolski prag. Počutil sem se, kot da grem na nekakšno čudovito pustolovščino, ki mi bo razodela skrivnostno življenje odraslih. V razred sem prišel vznemirjen in malo prestrašen, vendar sem se hitro pomiril, ko sem tam zagledal znane obraze svojih sošolcev, ki sem jih poznal že iz vrtca. Bil je lep dan," je opisal. 

Leopold I
Simon Zimič
Leopold I. je združil moči s Pomurskim sejmom.

Tudi Dominika Bagolo, bolj znanega kot Balladero, na prvi šolski dan veže spomin na prvo torbo. "Čez mejo ob koncu predšolskega poletja mi jo je kupila babica Frida. Bila je krasna modra torba z jeans materialom in odsevnimi okraski. Kot je to po navadi, malo prevelika in malo pretežka za prvošolčka, napolnjena z vsem potrebnim učnim gradivom in pripomočki. A vseeno sem s ponosom zakoračil čez šolski prag. Na srečo je bila naša pot do šole vedno kratka, saj je bila hiša oddaljena le slabih 200 metrov, vrtec pa je bil celo v sosednji stavbi. Z bratom in sestro smo zato tudi sicer pridoma izkoriščali ta lokacijski oziroma logistični privilegij in vstajali karseda pozno pred poukom." Iz prvih šolskih dni se spomni tudi občutka novega začetka, spoznavanja sošolcev in sošolk, prvih vtisov in prijateljstev, ki so se še dolgo ohranila. "Vse se je zdelo tako veliko in sveže. A vseeno smo hitro osvojili šolske urnike, klopi in hodnike, tudi s pomočjo nadvse prijazne in prijetne razredne učiteljice, gospe Pihler. Šola je tako bila že od začetka nekako bolj topla in vabljiva. Sam sem seveda zelo hitro pogledal, kje je učilnica za glasbo, ki je skrivala star, malo razglašen, a vseeno čudovit pianino. Nedolgo zatem sem začel tudi šolanje v glasbeni šoli Murska Sobota. Na tiste dni imam še zdaj lepe spomine, krasen nov začetek pa želim tudi vsem novopečenim prvošolkam in prvošolcem. Še posebej nečakinji Inji, ki bo letos tudi sama prvič sedla v šolske klopi," je izpostavil glasbenik, ki sicer prihaja s Cankove. 

Dominik Bagola – Balladero
Jure Zauneker
Dominik Bagola – Balladero

O spominih smo povprašali tudi mlado glasbenico Lariso Sreš, ki je v poletnih mesecih veliko nastopala skupaj s skupino Avantura. "Že kot majhna deklica sem se vedno zelo veselila šole in komaj čakala na prvi šolski dan. To veselje traja še danes, saj kot študentka glasbene pedagogike vedno rada odhajam na fakuleteto v Mariboru." Dodaja, da je bila že takrat velika ljubiteljica roza barve. "Oblečena v roza oblekico in s svojo Winx šolsko torbo sva skupaj  z mamo odkorakali do šole. Moj prvi šolski dan mi bo za vedno ostal v spominu, še posebej zaradi velike torte. Prijazne kuharice, s katerimi sem bila v dobrih odnosih, saj sem vedno bila prva v vrsti za malico, so nam pripravile veliko torto in na njo napisale vsa imena prvošolčkov. Spomnim se, da so takrat vsi tako zagreto iskali svoje ime na torti, jaz pa sem le čakala, da dobim kos in jo raje preizkusim. Že takrat sem bila velik sladkosned. V šolo sem vedno rada zahajala, najraje pa sem mela glasbo in zbor, saj sem tam lahko prepevala," nam je dejala in priložila tudi fotografijo. 

prvi šolski dan, larisa sreš
Osebni arhiv
Larisa in njen prvi šolski dan.

glasbenica, larisa sreš
Osebni arhiv
Larisa Sreš.

prvi-šolski-dan dominik-bagola leopold-i. larisa-sreš spomini