vestnik

Tako uspešni so bili dijaki pomurskih šol na poklicni maturi

I. B., 5. 7. 2023
Nebojša Tejić/STA
Dijaki, ki so v spomladanskem roku opravljali poklicno maturo, so se danes seznanili z doseženimi rezultati.
Aktualno

Dijaki, ki so v spomladanskem roku opravljali poklicno maturo, so se v sredo seznanili z doseženimi rezultati. Na pomurskih srednjih šolah smo preverili, kako uspešni so bili.

Poklicno maturo je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer opravljalo 30 dijakinj in dva dijaka. Uspešni so bili vsi. Dve dijakinji - Stela Križanič iz Občine Ljutomer in Lara Vebarič Žagar iz Občine Apače - sta dosegli 22 od 23 točk in postali zlati maturantki, ki bosta prejeli maturitetno spričevalo s pohvalo. Podelitev spričeval bo 10. julija na ljutomerskem glavnem trgu. Prav tako je poklicno maturo opravilo vseh 12 kandidatk, ki so obiskovale izobraževanje odraslih v poklicnem tečaju Predšolska vzgoja. "Rezultat je izjemen tudi zato, ker so ga kandidatke dosegle ob delu, družinskih obveznostih,..." so dodali na šoli. 

V spomladanskem roku je poklicno maturo na Biotehniški šoli Rakičan opravljalo šest dijakov, uspešnih je bilo pet. 



137 dijakov je pristopilo k maturi na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Opravilo jo je 133, kar je 97 odstotkov. Šola se je razveselila tudi 15 zlatih maturantov, od tega jih ima šest vse možne točke (zapisani v krepkem). To so Jaka Kouter, Teja Tibaut, Grega Vrzel, Luka Žerdin (vsi iz programa elektrotehnik), Gal Skledar (strojni tehnik), Izabela Štajer, Rebeka Tot, Anika Zadravec (vse iz programa tehnik oblikovanja), Adrian Cvetko, Jaka Kočar, Jure Kučan, Bine Pelcl, Žan Gomboc, Niko Pozderec in Nika Vuk (vsi iz programa tehnik računalništva). 

matura, srednja šola
Pixabay
Dijaki, ki so v spomladanskem roku opravljali poklicno maturo, so se danes seznanili z doseženimi rezultati.

Na Dvojezični srednji šoli Lendava je k spomladanskemu roku mature pristopilo 45 dijakov iz šestih vzgojno-izobraževalnih programov. Uspešnih je bilo 42 kandidatov oziroma 93,3 odstotkov. Zlata maturantka je postala Zoja Kopinya iz programa kemijski tehnik. Tuji jezik je na spomladanskem roku opravljalo 29 dijakov, 23 iz angleščine in šest iz nemščine. Certifikat je prejelo 28 dijakov, 22 iz angleščine in šest iz nemščine. K opravljanju zaključnega izpita je pristopilo 13 kandidatov v treh izobraževalnih programih, vsi so bili uspešni. "Z rezultati smo zadovoljni. Upoštevati pa je treba, da so se ti dijaki dve leti učili večinoma na daljavo in da je to pustilo določene primanjkljaje v njihovem znanju, razvoju spretnosti in veščin. Letos pa so bile samo določene prilagoditve na maturi, meje za ocene dokaj visoke, rezultati pa so kljub temu dobri, predvsem pa življenjski," je dejala ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl. 

Na Ekonomski šoli Murska Sobota je poklicno maturo opravljalo 34 dijakov rednega izobraževanja v programih ekonomski in logistični tehnik, vsi so bili uspešni. Tjaša Krajnc je dosegla vse možne točke in postala diamantna maturantka. Prav tako si bili na maturi uspešni tudi vsi trije kandidati izrednega izobraževanja. "Dijaki so po doseženih točkah izkazali visok nivo znanja in smo zelo ponosni na njihov rezultat," pravi ravnatelj Darko Petrijan. 



Na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota je poklicno maturo opravljalo 85 dijakov, od tega 61 iz programa Zdravstvena nega in 24 dijakinj iz programa Kozmetični tehnik. Zrelostni preizkus je opravilo 74 dijakov oziroma 87 odstotkov vseh. "Neuspešni imajo negativno oceno iz posameznega predmeta," je pojasnila ravnateljica Zlatka Lebar. 

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci je k poklicni maturi pristopilo 16 kandidatov, uspešnih je bilo 15 ali 93,75 odstotkov. Ravnateljica Karmen Stolnik je ocenila, da so z rezultati mature zelo zadovoljni.

poklicna-matura srednje-šole pomurje dosežki