vestnik

Taktična vaja ob 20. obletnici Gasilske zveze Moravske Toplice

Jože Žerdin, 3. 10. 2018
Jože Žerdin
Gasilska zveza Moravske Toplice je skupaj z Termami 3000 pripravila poučnogasilsko reševalno vajo.
Aktualno

V Hotelu Livada v Moravskih Toplicah so gasilci izvedli veliko taktično vajo, na območju občine, je bila ta največja doslej. 

Predpostavka napovedane kombinirane praktične vaje petih operativnih gasilskih enot iz pomurske gasilske zveze je bila reševanje ponesrečenih, gašenje in lokaliziranje požara, je povedal vodja vajeMiran Cvetko, sicer tudi poveljnik PGDMoravske Toplice in gasilskega sektorja Martjanci. Požar je nastalveni od sob v 3. nadstropju hotela Livada zaradi cigaretnega ogorka, zato nekaj gostom niuspelo priti iz objekta. Ker so sobe opremljene z napravami za samodejno javljanje požara, jehotelsko osebje evakuiralo večino gostov, nekateri pa so zaradi gostega dima, ki se je valil pohodniku, nezavestni ostali ujeti na hodniku, dva pa sta se umaknila na balkon sobe.


3c492752a331c94b53eab65feeca2708
Jože Žerdin
Gasilska zveza Moravske Toplice je skupaj z Termami 3000 pripravila poučnogasilsko reševalno vajo.


V vaji so sodelovali gasilci v osebni gasilski zaščitni opremi, z opremo in orodjem za gašenjein reševanje, reševalci ponesrečenih tudi z izolirnimi dihalnimi aparati in nosili. Skupaj jesodelovalo blizu 40 operativnih gasilcev in gasilki iz PGD Moravske Toplice (po klicu izrecepcije hotela v Regijski center za obveščanje (ReCO) Murska Sobota z njihove strani sobili preko pozivnikov aktivirani na prvi poziv ) ter na zahtevo vodje intervencije na drugipoziv še Martjanci, Tešanovci, Filovci, Sebeborci in z 42-metrsko avtolestvijo s pregibnimletvenikom tudi iz osrednje gasilske enote na območju Upravne enote Murska Sobota PGDMurska Sobota. Slednje ima na tem območju vrsto koncesij. Tudi za reševanje z višin.


Gostaz balkona so rešili s pomočjo avtolestve, tiste s hotelskega hodnika pa z nosili po požarnihstopnicah. Zaradi ponesrečenih hotelskih gostov je bila na pomoč poklicana tudi ekipa Nujnemedicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Murska Sobota.Omenjena vaja, prva te vrste v hotelskem kompleksu Term 3000, je bila priložnosti zademonstracijo usposobljenosti gasilcev. Prikazani so bili tudi zunanji napadi za gašenje gorečega objekta oz.lokaliziranje le-tega ter napajanje sodelujočih avtocistern z vodo iz druge avtocisterne. Na vajije sodelovalo sedem gasilskih vozil, od tega eno orodno vozilo, pet avtocistern in enaavtolestev ter eno vozilo NMP. Vaja, katere potek je vodil vodja intervencije, enako tudi njenzaključek, je bila končana, ko so bili na varnem vsi ponesrečenci, ko je bil požar pogašen in jebil objekt pregledan.

cf802ecf160967233e275ffb0e293876
Jože Žerdin
Sodelujoči pri gasilski vaji.


Vajo so si z zanimanjem ogledali številni, gasilci, ki v vaji niso sodelovali, občani tergostje hotela, od vabljenih gostov pa župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač,namestnik poveljnika Štaba CZ Občine Moravske Toplice Slavko Škerlak, direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač ter predsednik in poveljnik Gasilske zvezeDušan Grof in Štefan Cmor. Grof je potek vaje tudi strokovno komentiral, zaradi strukturegostov pa je bila prevajana tudi v nemščino. V prvi analizi vaje, ki je bila izvedena takoj ponjenem koncu, je bilo med drugim rečeno, da je bila le-ta izvedena na zelo visokem nivoju.

1eed9a188fa9c3849887b23ce80b7f1e
Jože Žerdin
Gasilcem iz Gasilske zveze Moravske Toplice so na pomoč pri reševanju ponesrečencev z gasilskolestvijo priskočili gasilci iz PGD Murska Sobota.

Jože Žerdin
Zagorelo je v hotelu Livada v Moravskih Toplicah.
Gasilska vaja MORAVSKE TOPLICE hotel Livada