vestnik

Te pomurske šole letos sodelujejo v projektu Krokus

Vestnik.si, 22. 10. 2024
Sinagoga Maribor
Začetek projekta Krokus na Gimnaziji Murska Sobota.
Aktualno

Namenjen je mladim od desetega leta starosti dalje, v njem pa se spominjajo vseh otrok, umrlih v holokavstu.

Projekt Krokus, ki ga v Sloveniji koordinira Sinagoga Maribor, je nastal leta 2005 na pobudo irskega združenja Holocaust Education Ireland. Združenje vsako leto mladim in šolarjem podari čebulice rumenih žafranov ali krokusov, ki jih nato posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na druge otroke, žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih morali Judje nositi v času nacistične vladavine. Čebulice žafrana, ki zacveti proti koncu januarja, otroci sadijo od sredine septembra do sredine novembra. 

V šolskem letu 2024/2025 v projektu sodelujejo učenci in učitelji s 171 slovenskih osnovnih in srednjih šol, sodelovanje v projektu, s katerim mlade tudi seznanjajo s holokavstom ter jih ozaveščajo o nevarnostih rasizma in diskriminacije, pa je brezplačno. 

Katere pomurske šole sodelujejo v projektu Krokus? Osnovne šole (OŠ) Beltinci, Cankova, Antona Trstenjaka Negova, Fokovci, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, OŠ II Murska Sobota, OŠ in vrtec Apače, Kajetana Koviča Radenci, Kapela, Križevci, Odranci, Puconci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci in Tišina, med srednjimi šolami pa Ekonomska šola Murska Sobota in Gimnazija Murska Sobota. 

projekt-krokus holokavst