vestnik

Te projekte bodo še letos izvedli v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici

M. Ha., 5. 11. 2023
Vanesa Jaušovec
Andrej Vrzel, župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, o tem, zakaj je bil potreben rebalans proračuna: »Zvišale so se tudi obresti za kredit, višji so stroški prevoza otrok in socialni transferji.«
Aktualno

Z rebalansom proračuna so zagotovili dodatna sredstva

Osrednja točka zadnje seje občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici je bilo sprejemanje odloka o rebalansu proračuna za letos. Izhodišče za pripravo rebalansa so bili letošnji proračun, ki so ga sprejeli 22. marca, in njegova realizacija do 30. septembra ter ocena realizacije do konca koledarskega leta. Z rebalansom namerava občina zagotoviti dodatna sredstva za nekatere projekte, med njimi so nadgradnja vodovodnega sistema C zaradi več del v projektu in povišanja cen v gradbeništvu, sanacija plazu na cesti Grabšinci–Terbegovci ter prepusta Terbegovci–Belšak in vključitev novih projektov, izbranih v okviru participativnega proračuna. Prav tako mora občina zagotoviti dodatna sredstva za ureditev odvajanja vode na območju oljarne Kocbek ter za projekte rekreacijskih površin pri OŠ, e-polnilnice in sončne elektrarne, saj se je, kot je povedal župan Andrej Vrzel, električna energija podražila za 25 odstotkov. »Zvišale so se tudi obresti za kredit, višji so stroški prevoza otrok in socialni transferji,« je še dodal.

Z rebalansom so tudi izločili nekaj projektov, ki se v tem koledarskem letu ne bodo izvedli, med njimi so obnova stanovanja v Žihlavi, postavitev žarnega zidu na pokopališču (projekt je tik pred dogovorom z župnijo in ga bodo realizirali naslednje leto), investicija v odvajanje in čiščenje odpadne vode na Ivanušovem bregu in odkupi zemljišč za potrebe obrtno-poslovne cone Grabonoš, prav tako so se v naslednje leto prenesli projekti obnove knjižnice in gradnje prizidka k zdravstvenemu domu. 



V okviru participativnega proračuna za letos so bila zagotovljena sredstva v višini 20.000 evrov. Izveden je bil javni poziv občanom za vložitev projektnih predlogov, prispelo jih je osem. Občinska uprava je s pristojno komisijo pregledala vse predloge, enega je izločila. Svetniki so nato na seji podprli sedem predlogov: postavitev oglasnega panoja v Sovjaku, postavitev otroških igral pri OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, postavitev košev za smeti po celotni občini, ureditev javne razsvetljave na parkirišču pod avtobusno postajo, izdelava opornega zidu na igrišču v Seliščih, subvencionirano kopanje v Radencih in ureditev travnatega igrišča za odbojko pri gasilskem domu v Rožičkem Vrhu. Za zadnjega in prve tri naštete projekte bo občina zagotovila sredstva v višini 10.765 evrov z DDV v okviru letošnjega rebalansa proračuna, preostali projekti pa se prenesejo neposredno v proračun občine za leto 2024.

občina-sveti-jurij-ob-ščavnici proračun