vestnik

Te sejemske aktivnosti se bodo letos zvrstile v Gornji Radgoni

D. N., 16. 1. 2024
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - Pomurski sejem 2024.
Aktualno

Leto 2023 je bilo uspešno, z istim optimizmom zrejo v letošnje leto.

Pomurski sejem je v letu 2023 v Gornji Radgoni organiziral tri mednarodne sejme, in sicer mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti (Megra), mednarodni kmetijsko-živilski sejem (Agra) in mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (Sobra). Kot je pojasnil Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, je bilo lansko leto zelo uspešno, tudi s finančnega vidika. Na omenjenih sejmih se je predstavilo 2005 razstavljavcev iz 35 držav, vse sejme pa je obiskalo več kot 131 tisoč obiskovalcev. 

"Tudi letošnje leto pričakujemo na Pomurskem sejmu zelo optimistično, čeprav se soočamo s številnimi izzivi. Ti so povezani s konkurenco, ki ne spi, pa tudi s tem, da smo v Gornji Radgoni odvisni od infrastrukture, ki napram drugim večjim centrom ni najbolj ugodna. Prav tako nimamo neposrednega avtocestnega priključka, nimamo železniške povezave in hotelov. Te pomanjkljivosti moramo zato nadomestiti z aktivnostmi, prijaznim odnosom do razstavljavcev in poslovnih partnerjev, vedno pa moramo biti aktivni, za kar bo nedvomno poskrbela mlada ekipa, ki se bo še okrepila in bo kos vsem izzivom," je še poudaril Erjavec. 

pomurski-sejem, agra
Jure Kljajić
Novinarska konferenca - Pomurski sejem 2024.

Sejemske aktivnosti v Gornji Radgoni se bodo tako že tradicionalno začele s kronanjem vinske kraljice, ki bo ta četrtek v Radencih. Med 5. in 7. aprilom bo potekal mednarodni sejem lovstva in ribištva, na katerem bodo ob ponudnikih opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi sodelovale krovne organizacije, kot so Lovska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter drugi. 

Med 17. in 19. aprilom bo potekal 33. mednarodni sejem graditeljstva oziroma Megra, ki bo ponovno predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice, gradbeništvo v celoti, ter energetiko, komunalo in obrt. "Glavno pozornost dajemo izobraževanju, veseli smo, da smo uspeli združiti gradbena podjetja ter člane in članice gradbene zbornice. Veliko zanimanje je tudi s strani drugih institucij, predvsem izobraževalnih. Gradbeništvo namreč potrebuje kadre na vseh nivojih, zato je sejem odlična priložnost, da povabimo mlade iz osnovnih in srednjih šol ter fakultet, da se seznanijo z možnostmi in priložnostmi zaposlitve v gradbeništvu." 

Sledijo priprave na 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo potekal med 24. in 29. avgustom. Država partnerica bo letos Bolgarija, glavna težišča sejma pa bodo na prehranski varnosti, mladih in inovacijah, ekološkem in ohranitvenem kmetistvu ter prihodnosti podeželja. Še pred Agro bodo potekala strokovna ocenjevanja kakovosti, ki bodo letos v znamenju visokih jubilejev. Potekal bo namreč že 40. odprti natečaj Slovenski oskar za embalažo ter 50. odprto državno ocenjevanje vin "Vino Slovenija Gornja Radgona". 

V Pomurskem sejmu bodo letos pristopili tudi h gradnji medenega hrama. S Čebelarsko zvezo Slovenije in kmetijskim ministrstvom so podpisali pogodbo o postavitvi čebeljega paviljona, ki bo do Agre postavljen in opremljen z različnimi vsebinami, pomembnimi za področje čebelarstva. 

Ni pa to edina investicija, ki jo bodo letos izvedli. Ker je infrastruktura na sejmišču že nekoliko zastarela, bodo letos poskušali sanirati halo A. Obnovljena bo streha, na kateri bo postavljena sončna elektrarna, kar pomeni, da bo sejem postal bolj samooskrben. "V načrtu je še nekaj sanacij, predvsem energetskih, saj želimo sejmišče urediti tako, da bi porabili čim manj energije," je še dejal Janez Erjavec. 

pomurski-sejem gornja-radgona