vestnik

Teden pisanja z roko: Zakaj ohranjati spretnost?  

Ines Baler, 24. 1. 2019
Saso Bizjak
Med ukrepe, s kateri bi lahko spodbujali pisanje z roko, se omenja tudi pisanje voščilnic.
Aktualno

Od ponedeljka do petka drugič zapored poteka Teden pisanja z roko. V projektu letos sodeluje 120 osnovnih in srednjih šol, knjižnic, ljudskih univerz in drugih ustanov. Osrednja tema pa je pisanje posvetil v knjige.

S tem želijo v Društvu Radi pišemo z roko opozoriti, da postane knjiga veliko bolj osebno darilo, če vanjo ročno napišemo posvetilo. "Ni potrebno, da veliko napišemo. Včasih je dovolj le, da povemo, zakaj smo dali darilo, napišemo datum in se podpišemo," sporočajo. Tednu pisanja z roko so se pridružili tudi poslanci in poslanke v Državnem zboru Republike Slovenije. Posvetila so zapisali v posebne knjige, v tako imenovane male Ustave, in jih podarili dijakinjam in dijakom Gimnazije Celje Center ter Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane.


64eb76cf6e03edfd9661a7928fcc07a2
Pixabay
Osrednja tema pa je pisanje posvetil v knjige.



Društvo Radi pišemo z roko si že nekaj let prizadevajo ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko. To je namreč več kot uporaba pisala, gre za izvirno spretnost, ki jo razvijamo z vajo. "Naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost," naštevajo pozitivne učinke pisanja na roko.


Društvo je izvedlo tudi raziskavo o odnosu do pisanja z roko, v kateri je sodelovalo 873 udeležencev, predvsem učencev, dijakov in učiteljev.74 odstotkov udeležencev raziskave meni, da je navkljub prevladujoči uporabi računalnika, pisanje z roko še vedno pomembno, in da radi pišejo z roko. 82 odstotkov sodelujočih tudi pravi, da si več zapomnijo, če pišejo z roko. Večina pa se jih tudi strinja, da so sporočila, napisana z roko, bolj osebna, saj vključujejo čustva in razum. 75 odstotkov ljudi meni, da mora postati pisanje z roko skrb vseh učiteljev v šolah. Med ukrepe, s kateri bi lahko spodbujali pisanje z roko, pa se omenjajo pisanje voščilnic, oglaševanje v medijih in manj naglice pri pisanju.

Pixabay
teden pisanja z roko društvo radi pišemo z roko