vestnik

Te aktivnosti bodo potekale v okviru Tednov vseživljenjskega učenja

Jože Gabor, 7. 9. 2020
Jože Gabor
Teden vseživljenjskega učenja v Pomurju.
Aktualno

V prostorih Ljudske univerze Murska Sobota so predstavili Tedne vseživljenjskega učenja, ki potekajo od 4. septembra do 9. oktobra.

O dogodkih v pokrajini ob Muri v Tednih vseživljenjskega učenja, ki jih organizirajo 25. leto zapored, so govorili direktor Ljudske univerze Murska Sobota Dejan Dravec, koordinatorka TVU na Ljudski univerzi Murska Sobota Alenka Kučan, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec in vodja Svetovalnega središča Murska Sobota Alojz Sraka. Spomnili so tudi, da je letos Ljudska univerza Murska Sobota stara 60 let, Svetovalno središče Murska Sobota pa 20 let.

Projekt Tedni vseživljenjskega učenja usklajuje Andragoški center Slovenije, Ljudska univerza Murska Sobota pa je kot vsakoletni območni koordinator, nosilec projekta ter skrbnik njegovega razvoja in izvedbe na našem območju, je povedal Dejan Dravec. Gre za najvidnejšo promocijsko manifestacijo na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji in del mednarodnega gibanja festivalov učenja v svetu. Z njo prispevajo k promoviranju pomena, vloge in možnosti učenja in izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih. Različne prireditve in aktivnosti bodo pripravili v sodelovanju s številnimi pomurskimi organizacijami, skupinami in posamezniki. S tem udejanjajo slogan Slovenija, učeča se dežela. Želijo, da bi prireditve in aktivnosti prispevale k poklicni in osebnosti rasti čim več ljudi, ali pa jim le pobožale dušo ali polepšale dan.

lums, teden-vseživljenjskega-učenja
Jože Gabor
Teden vseživljenjskega učenja v Pomurju.

Parada učenja – dan učečih, ki je eden od osrednjih dogodkov Tedna vseživljenjskega učenja, bo ta teden, v sredo (9. septembra) med 9. in 16. uro na petih lokacijah po Murski Soboti. Začeli bodo z jutranjo pripravo na dan z jogo v drevoredu mestnega parka in vadbo paraplegikov na sedežu Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekija (Noršinska 14). Nadaljevali bodo v medgeneracijskem središču Mensana s pogovorom o učenju za trajnostni razvoj. Predavali bodo Goran Miloševič, Lovro Vehovar in Mateja Hauser. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo pomurskih nagrajencev Andragoškega centra Slovenije iz preteklih let in razstavo izdelkov foto in likovnega krožka Društva D3 na dvorišču in v prostorih Ljudske univerze Murska Sobota. Dan bodo zaključili v paviljonu Expano, kjer se bodo učili tradicionalnih znanj in spretnosti, izmenjevali sadike trajnic in prisluhnili dr. Ani Kranjc, ki bo v video-predavanju razmišljala o učenju in dolgo živeči družbi.

lums, teden-vseživljenjskega-učenja
Jože Gabor
Teden vseživljenjskega učenja v Pomurju.

Parada učenja je letos zaradi pandemije organizirana na različnih lokacijah in ne več na eni, kot je to bilo prejšnja leta, pa tudi Teden vseživljenjskega učenja so preimenovali v Tedne vseživljenjskega učenja, saj bodo aktivnosti in dogodki potekali več kot štiri tedne. Da bi dostop do vsebin in dogodkov kljub upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenje okužb z novim koronavirusom omogočili čim širši javnosti, so poskrbeli za izdelavo filmov o utrinkih s Parade učenja in za posnetke predavanj. Dogodki in prireditve so objavljene na spletnih straneh Tedna vseživljenjskega učenja in Ljudske univerze Murska Sobota.

LUMS teden-vseživljenjskega-učenja