vestnik

Teh 20 točk zajema vse napotke, če želimo res ostati doma

I.B., 17. 3. 2020
Jure Zauneker
Ravnajmo odgovorno in ostanimo doma.
Aktualno

Zdravstvena delavka Alison Kogoj je na družbenem omrežju Facebook v 20. točkah zapisala, kaj pravzaprav pomeni ostati doma.

Kogojeva pravi, da zdravstveni delavci opažajo, da si navodilo, naj ostanemo doma, vsak razlaga po svoje. "Zdravstveni delavci smo se te dni za nekaj časa poslovili od (večine) domačih, saj ne želimo biti (prikriti) prenašalci virusa. Živimo med službo in samoizolacijo. Vsak dan dajemo vse od sebe, vendar pa, da v zdravstvenem sistemu ne bi prišlo do kolapsa, nujno potrebujemo vašo pomoč in sodelovanje. Pomagate nam prav s tem, da #ostanidoma vzamete odgovorno in zares," je zapisala in pojasnila, kako naj se ravnamo. 

To so navodila, ki se jih moramo držati:

- Ostanimo v svojem domu, ne imejmo stikov z ljudmi izven doma, ne hodimo na obiske in jih tudi ne sprejemajmo, ne imejmo skupnih druženj in poskrbimo za samoizolacijo v največji možni meri. 

- Doma večkrat prezračimo prostore. 

- Poskrbimo za redno pitje tekočine (mlačna voda), kar preprečuje izsuševanje sluznice.

- Poskrbimo za večkratno temeljito umivanje rok z vročo vodo in milom.

- Z roko si ne dotikajmo sluznice oči, nosa in ust.

- Opozarjajmo druge, da se z roko ne dotikajo sluznice oči, nosa in ust.

- Kašljamo in kihamo v rokav ali v robec, ki ga potem zavržemo.

- Na zrak in na rekreacijo se odpravimo samo v primeru, da se dobro počutimo in nimamo simptomov bolezni.

- Ven se odpravimo sami oziroma v družbi ljudi, s katerimi bivamo doma. Izven doma se ne družimo z drugimi ljudmi. Ob srečanju mimoidočih upoštevamo razdaljo 1,5 – 2 metra. 

- Ko se vrnemo domov, si umijemo roke.

- V trgovino gremo sami. Za v trgovino si vnaprej pripravimo seznam najbolj nujnih potrebščin in v trgovini upoštevamo razdaljo med ljudmi (1,5 – 2 m). V trgovini se zadržujemo kar se da kratek čas. Plačamo s kartico, ne z gotovino.

- Ko se vrnemo iz trgovine, si umijemo roke.

- Starih staršev ne obiskujemo. Njihovo stanje preverjamo po telefonu. Če zanje opravimo nakup v trgovini, vrečo z živili pustimo pred vrati in poskrbimo, da z njimi nimamo stika.
- Ne lotimo se nikakršne stvari, ki bi utegnila biti nevarna in bi nas morebiti pripeljala do nesreče in poškodbe, zaradi katere bi bila potrebna oskrba nujne medicinske pomoči.
- Za čiščenje in razkuževanje doma so primerna čistila, ki jih imamo doma. Po čiščenju prezračimo prostor in si temeljito umijemo roke - s toplo vodo in milom. Tkanine ob sumu na stik z okužbo peremo na 90 stopinj.
- Če smo kadilci, je morda sedaj skrajni čas za opustitev kajenja. Potek bolezni je namreč pri kadilcih mnogo slabši.
- Uživamo sadje, zelenjavo, pijemo dovolj tekočine, migamo in globoko dihamo.
- Smo zgled drugim.
- . K enakemu ravnanju brez slabe vesti neprenehoma spodbujamo tudi druge. Vsi nimajo oziroma ne uporabljajo socialnih omrežij in zato niso v stiku s tovrstnimi opozorili.
- Če občutimo tesnobo in nam je doma težko zdržati s samim seboj, pokličemo prijatelja ali pa enega izmed terapevtov, ki te dni ob določenih urah ponujajo brezplačne terapevtske pogovore.

murska-sobota, koronavirus, simbolne
Jure Zauneker
Ravnajmo odgovorno in ostanimo doma.

Kogojeva ob koncu zapisa še pravi, da nobena preventiva ni pretirana. "Zdravstveni delavci odhajamo na delavno mesto vsak dan, skrbimo za druge, rešujemo življenja in tvegamo svoje zdravje! Tu smo za vas, vendar bodite za nas tudi vi," zaključi. 

ostani-doma navodila koronavirus preprečitev-širjenja alison-kogoj