vestnik

Tekaški nahrbtniki za začetnike in izkušene - kako izbrati pravega?

Vsebino omogoča Spletnik, 16. 2. 2023
Arhiv naročnika
Tekaški nahrbtniki za začetnike in izkušene.
Aktualno

Ne le tekaški copati – za tek po brezpotjih je pomembno izbrati tudi pravi nahrbtnik. Preberite, kako se tekaški nahrbtniki ločijo od ostalih športnih nahrbtnikov, kakšni modeli obstajajo in katere njihove lastnosti morate poznati, da lahko izberete zase najbolj primernega.

Ko se lotite trail teka, se hitro nabere kopica stvari, ki jih želite in morate imeti s seboj, medtem ko premagujete velike razdalje. Če se udeležite tekme, lahko dobite cel seznam opreme, ki jo morate imeti. 

Mednjo sodijo med drugim tudi:

- veliko tekočine,

- rezervna oblačila,

- vetrovka/anorak,

- pribor za prvo pomoč,

- mobilni telefon.

Tek s polnimi žepi in s plastenko v roki nikakor ni ne varen niti udoben. Zato si je dobro omisliti tekaški nahrbtnik, saj lahko vanj spravite neverjetno veliko stvari, ki pa vas zaradi posebne oblike nahrbtnika med tekom ne bodo motile.

Različni modeli tekaških nahrbtnikov

Izbira modelov tekaških nahrbtnikov je široka. Na trgu lahko najdete minimalistične tekaške jopiče, majhne hidracijske mehe in nahrbtnike pa tudi multifunkcijske nahrbtnike za v gore, ki držijo 9 litrov in več. 



Za minimaliste pa so tu razne torbice in pasovi, ki držijo zgolj kakšno plastenko in morda ključe in telefon.

primerjava
Arhiv naročnika
Primerjava tekaških nahrbtnikov.

Katerega izbrati je seveda odvisno od tega, kam se podajate in kako dolga je tura. Če pričakujete zahteven teren in spremenljivo vreme, potrebujete večji nahrbtnik z več funkcijami, kot če greste le na kratko turo na bližnji hrib.

Lastnosti tekaških nahrbtnikov, ki jih morate poznati

Vsak tekaški nahrbtnik opravlja določene funkcije, zato je pomembno, da pred tekom razmislite, kam se odpravljate in kaj potrebujete s seboj. 

Poglejmo, katere lastnosti nahrbtnikov so pomembne, ko primerjate posamezne modele med seboj in ko ugotavljate, kaj je za vas najprimernejše.

Prileganje

Najpomembnejša lastnost pri tekaškem nahrbtniku je je prileganje. Nahrbtnik se vam mora popolnoma prilegati, kot rokavica na roko. Pomembno je, da se vas oprime in da je udoben za prenašanje. 

tesno-prileganje-tekaski-nahrbtnik
Arhiv naročnika
Tesno prileganje.

Pomislite, kako neprijetno je teči, če nahrbtnik ves čas opleta sem in tja. Zato so tekaški nahrbtniki, kot je recimo Raidlight, oprijeti, zapirajo pa se spredaj kot nekakšen brezrokavnik, s čimer se teža razporedi na ramena in prsa. 

Tako pa je tek bolj naraven, saj nimate občutka, da imate karkoli na hrbtu.



Teža

Povsem logično je, da se pri teku nočete dodatno obtežiti s kopico opreme. Tako kot so pomembni lahki športni copati in lahka oblačila, tako tudi nahrbtnik sam ne sme tekaču dodajati dodatne teže

Pri tekmovanjih in daljših tekih vsak gram šteje. Zato so tekaški nahrbtniki težki le nekaj 100 gramov.

Zračnost

Še posebej med napornimi teki v toplem vremenu se izkaže, kako pomembna je zračnost nahrbtnika. Ta mora dihati, da ne povzroči pregretja telesa. Zato je dobro, da je hrbet nahrbtnika prekrit z mrežico, ki omogoča kroženje zraka. 

Predalčki

Urejen nahrbtnik pomeni, da ničesar ni treba iskati. To je pomembno, ko hočete hitro poiskati vetrovko ali bidon. Zato imajo dobri tekaški nahrbtniki veliko specializiranih predalčkov in prostorčkov za vse drobnarije. 

Poleg velikega osrednjega prostora imajo ti nahrbtniki običajno dva žepka na naramnicah, ki sta namenjena bidonu in prigrizkom, kot so energijske ploščice. 

raidlight
Arhiv naročnika
Raidlight tekašni nahrbtnik.

Dodatni žepi pomagajo ločiti mokra oblačila od suhih, varno spraviti mobilni telefon, sončna očala in podobno. Najbolj pomembno pa je, da se nahrbtnik hitro sname in nadene.

Dodatna oprema

Če za trail tek uporabljate palice, potem jih je treba tudi nekam dati, ko jih ne rabite. Sodobni tekaški nahrbtniki imajo prostor tudi za to. 

Nekateri so opremljeni celo z majhno piščalko ,da lahko v primeru nevarnosti opozorite nase. Seveda pa so tu še odbojni trakovi in razni vodoodporni žepki, ki skrbijo, da so vse vaše dragocenosti na varnem.

nahrbtnik tek