Za kuhanje te jedi so se odločili predvsem, da obudijo in ohranjajo prleško jed na žilico, ki so jo svojčas prleške gospodinje v črnih kuhinjah pripravljale za različne kmečke in druge prireditve. Tekmovanja se je udeležilo 12 ekip iz levega in desnega brega reke Mure, največ pa je bilo gasilskih ekip. Organizatorji so sodelujočim priskrbeli osnovne sestavine, kot so bili želodčki, svinjsko meso, krompir, korenje, čebula, moka, česen, sol, druge začimbe, ki so sodile v prleški kotliček, pa so bile po lastnem okusu.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(KAVČ #15) Nika Kovač: "Redko sem očarana, doma so me učili, da moram biti kritična – še posebej do politikov"
Sociologinja, antropologinja in vodja Inštituta 8. marec je postala sinonim za gibanja, ki spreminjajo družbo – od pravic žensk in enakopravnosti do pitne vode, medijske svobode in volilne participacije.
Skupaj je bilo v Pristavi skuhanih okoli 150 porcij želodčkove kisle juhe. Poskusili so jo lahko tudi obiskovalci. Še prej pa je tričlanska komisija ocenila vseh 12 vzorcev in se odločila, katera ekipa je skuhala najboljšo juho. Ocenjevali so okus, izgled, aromo, gostoto in delovni prostor.
Organizatorji so ekipam za sodelovanje podelili priznanja z leseno kuhalnico in praktične nagrade. Eno od slednjih je prispevalo pobrateno gasilsko društvo Pobegi Čežarji iz Občinske Gasilske zveze Koper. Podeljena pa je bila tudi nagrada, ki jo je prejela ekipa Tabrih iz Razkrižja, ki se že šest let udeležuje tekmovanja v kuhanju juhe.
Na šestem tekmovanju v kuhanju želodčkove kisle juhe so letos najboljšo skuhali člani PGD Cven, drugo mesto je pripadlo ekipi Carthago Malibu Tišlarija Odranci, tretje mesto pa so zasedli kuharji ekipe Pajdaši. Komisija je ob tej priložnosti ocenila še najbolj vzorno urejeno tekmovalno mizo. Laskavi naslov je letos pripadel ekipi kuharjev gostilna Smolkovič na Gmajni na Razkrižju. Vsem ekipam se je za sodelovanje v kuhanju želodčkove kisle juhe zahvalil tudi predsednik PGD Pristava Bogdan Herman. Vsi, ki so se udeležili tekmovanja, so začutili pridih domačnosti, kajti ta jed na žlico je redkokaj na našem jedilniku.