vestnik

Telefon in vožnja preprosto ne gresta skupaj

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa, 16. 1. 2019
Arhiv Naročnika
Aktualno

Odvisnost od pametnih telefonov slabo vpliva tudi na prometno varnost. Uporaba telefona med vožnjo postaja rak rana sodobnega človeka, žal pogosto s hujšimi posledicami.

Kako pogosto telefonirate med vožnjo? Spremljate informacije na spletnih straneh? Pišete sporočila ali ste celo udeleženi v skupinskem klepetu? Kot voznik, da se razumemo. Odvisnost sodobnega človeka od njegovega zvestega digitalnega pomočnika v obliki pametnega telefona je izjemna težava že nasploh – za delovanje v družbi, kaj šele v prometu. Priznam, tudi pisec teh vrstic sem že plačal kazen za uporabo mobilnika med vožnjo. Bilo je pred več kot desetletjem in pol, v ulico sem sicer zavil zavedno in s prižganim smernikom ter se že čez nekaj metrov ustavil pred policistko, ki mi je mahala z loparčkom. Odložil sem telefon, odprl okno in skesano priznal:
»Vem, kaj sem naredil narobe.«

Prejel sem listek z globo in ga še isti dan plačal. Par dni nisem uporabljal telefona med vožnjo, nato pa spet zapadel v staro navado. Danes je drugače – v vozilu imam sistem prostoročnega telefoniranja. In se jezim na ostale voznike, ki z roko ali vratom tiščijo mobilnik k svojim ušesom, v soju svetlobe zaslona zaverovano na križišču ali celo med vožnjo zrejo v informacijo na zaslonu mobilnika, vihravo iščejo pametni telefon na sedežu ali v torbici ter preko volana zmedeno gibanje prenašajo na svoje vozilo in vse, ki so se v tistem trenutku znašli v njihovi okolici. Večkrat sem tudi že odskočil pred avtomobilom, katerega voznik ali voznica sta hitela burno razlagati osebi na drugi strani povezave, kaj se jima je zgodilo, pri tem pa me povsem spregledala – tako ob vožnji naprej kot vzvratno.

Kradljivci pozornosti, ki nas spravljajo v težave

Uporaba pametnih telefonov med vožnjo je skrajno nevarna, saj nam krade koncentracijo. Brez te pa imamo vozniki velike težave že ostati na cesti ali v voznem pasu, brati prometne znake, upoštevati prometno signalizacijo, se izogibati oviram in pravočasno odzivati na različne druge prometne situacije. Mobilni telefoni so resda širši problem sodobne družbe, vendar ima lahko njihova vse obsežnejša uporaba težke posledice tudi za prometno varnost. Uporaba telefona med vožnjo postaja naša rak rana. Vsi vemo, da telefona med vožnjo ne smemo uporabljati, pa ga vseeno. Mislimo, da se nam ne more nič zgoditi, pa vendar se nam lahko.



Ni treba biti strokovnjak, da vsak pri sebi ugotovi, kako raba mobilnika med vožnjo poslabša naše zaznavanje, slabši pa je tudi reakcijski čas. Številne študije, kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je z nevro-znanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva očitno negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano je zaznavanje okolice in prometa. Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah. Čeprav oči voznika gledajo (morebiti celo na cesto), možgani ne vidijo! Zatopljeni v pogovor ali ogled trenutne informacije na zaslonu postanemo slepi in gluhi za dogajanje v okolici. Slednje pa je težava že za pešce, kaj šele za voznike ter kolesarje.

Zaenkrat še niso del statistike, so pa resna nadloga

Uporabe mobilnih telefonov med vožnjo policijska statistika sicer (še) ne beleži med vzroki prometnih nesreč. Njihova vse obsežnejša uporaba ima vse težje posledice za prometno varnost. Policija pa zato vodi drugo statistiko – lani je ugotovila 22.704 kršitev in izdala 17.465 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter izrekla 5.239 opozoril voznikom. Predvidena globa za voznike, ki telefonirajo med vožnjo, je 120 evrov. Ali je visoka ali nizka, naj sodi vsak sam, je pa dejstvo, da sama globa ne more izničiti rabe mobilnikov med vožnjo. Raziskava Agencije za varnost prometa namreč ugotavlja, da med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji!

Prostoročno telefoniranje je medla in ne povsem varna alternativa

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.). Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko, kot rečeno, spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. A tudi prostoročno telefoniranje ni povsem varno, saj tuje raziskave kažejo, da lahko prav tako odvračajo pozornost voznika, podobno kot raba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.

Preventiva, ki bi morala postati stalnica

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet AVP, ki se tudi zavzema za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi raba mobilnika med vožnjo morala veljati kot hujši prekršek (torej bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov prejel tudi 3 kazenske točke).

ef7ac2afaf55c3a7088e4df8b1e01c7e
Arhiv Naročnika

Mar obstaja preventiva, ki bi zalegla? To bi lahko bila le večja samokontrola v navezi z izobraževanjem in osveščanjem ljudi. Razmislite o svojih navadah rabe pametnih telefonov in ogrožanju sebe in drugih udeležencev v prometu. V glavo si pač moramo vcepiti, da med vožnjo ne uporabljamo mobilnega telefona, temveč se moramo varno ustaviti na primernem mestu in opraviti telefonski klic ali poslati SMS-sporočilo. Resnica je kruta, pravi pa takole: vse lahko počaka, le življenje, vaše ali od koga drugega, ne bo!


Včeraj se je tudi začela nacionalna preventivna akcija, ki jo vodi in koordinira AVP in v času katere bodo še intenzivneje opozarjali na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prometu, prav tako pa bodo policisti do 27. januarja izvajali poostren nadzor nad kršitelji, ki bodo med vožnjo uporabljali mobilni telefon.
telefoniranje med vožnjo mobilni telefon varnost v cestnem prometu varnost v prometu prometne nesreče Nativno oglaševanje avp Adplusvalue