vestnik

Telovadnica preživela 30 generacij otrok 

Adriana Gašpar, 22. 8. 2018
Aleš Cipot
Sedanja in nekdanje ravnateljice šole (od leve): Sonja Čerpnjak, Angela Novak, Dominika Sraka in Zinka Farič, ki je bdela nad gradnjo telovadnice.
Aktualno

Telovadnica Osnovne šole III Murska Sobota je bila zgrajena pred 30 leti. Zanjo so denar zbrali občani, v njej pa se je kalilo nešteto domačih in tudi tujih športnikov. Gostila pa je tudi številne estradnike. 

Mario Čep je bil na Osnovni šoli III športni pedagog še preden je dobil svojo "učilnico". "Spomnim se, ko sem prišel v službo kot mlad pedagog in postavil bradljo na hodniku in slabo ocenil višino prostora. Ko sem se zagnal, da jo preskočim, sem z nogami udaril v strop in seveda padel," pripoveduje 63-letni športni pedagog, ki se zelo dobro spominja začetkov gradnje takrat največje športne dvorane v tem delu Slovenije - večja je bila le mariborska Dvorana Tabor.

6edd8e35574113d750722ca1b2a777b3
Aleš Cipot
Mario Čep je športni pedagog na tretji osnovni šoli že 38 let.

"Leta 1984 je bila prva resna razprava o zazidalnem načrtu za telovadnico, leto kasneje smo izvedli tudi referendum, na katerem so se občani takrat še velike občine Murska Sobota odločili, da bodo prispevali k gradnji telovadnice. Pripravili smo dobro kampanjo, mesto je nujno potrebovalo takšno dvorano in ljudje so idejo podprli," razloži Čep. Potem so ustanovili iniciativni odbor, v katerem so bili ravnatelj vseh šol oziroma Občinskega vzgojno-izobraževalnega zavoda Alojz Šela, pa ravnateljica OŠ III Zinka Farič, Tone Praček iz Zavoda za šolstvo in pa Mario Čep, kot športni pedagog, pa tudi ustanovili pa so tudi gradbeni odbor, v katerem je Pračka zamenjal Jože Rantaša, ki je bdel nad financami.

Zgradili so jo v dobrem letu dni

"7. januarja 1987 smo zasadili prvo lopato, dobro leto dni kasneje smo telovadnico zgradili. 27. aprila 1988 pa smo prvo športno dvorano v severovzhodni Sloveniji tudi uradno odprli," pojasni Čep. Športna dvorana ima več kot 1500 kvadratnih metrov parketne površine in 600 oštevilčenih sedežev, vendar pa na klopeh lahko sedi okrog tisoč ljudi.
Kakšna je bila vrednost te investicije in koliko so zbrali občani, ne vedo. "To je bila taka inflacija, težko bi bilo to preračunati iz dinarjev. Ta čas, od kar smo se dogovorili za les in ga dejansko tudi dobili, se je dvakrat podražil," se spominja Čep.

6313ea01876f5e7f771654d01b7022a4
Aleš Cipot
Športna dvorana je dom rokometašev Pomurja.

S to dvorano so najbolj osrečili rokometaše in košarkarje, tudi odbojkarje. "V tistem času so pri nas trenirali trije rokometni klubi, in sicer Bakovci, Polet in Krog, pa še ženski rokometni klub iz Črenšovec," pove Čep in zagotovo je bila tovrstna dvorana ključna tudi za razvoj tako športov kot športnikov. A, kar je najpomembnejše, v tej telovadnici je odraslo 30 generacij otrok, številni od njih zdaj na istem mestu spremljajo odraščanje svojih otrok. "Ko smo zgradili telovadnico, smo imeli kar 32 oddelkov, v katerih je bilo več kot 900 otrok, kar je bilo ogromno. Zdaj imamo recimo 18 oddelkov in okrog 400 otrok," pojasni Čep.
Glavni domicil v tej dvorani imajo trenutno Rokometni klub Pomurje, ki bo letos nastopal v drugi državni ligi, in pa namizni tenis, ki igra v prvi državni ligi, pa tudi ženska košarka. Sicer pa so zdaj športi porazdeljeni. Na prvi šoli sta doma odbojka in košarka, rokoborci imajo staro ekonomsko šolo, judoisti se selijo. "Mi smo zaenkrat s to razdelitvijo zadovoljni, saj je optimalna," pravi Čep.

547c4f760f2e8fe82071dcdeaaf05b82
Aleš Cipot
Priznanje, da so najboljša športna osnovna šola, so dobili že dvakrat, kandidati zanj so tudi letos.

Najboljša športna šola že leta 1989

Da so vse od začetka v zares dobri kondiciji, govori že prvo priznanje, ki so ga dobili kot najboljša športna šola leta 1989. 18 let kasneje so svoj uspeh ponovili, saj so bili leta 2017 spet priznani kot najboljša športna šola v Sloveniji, tudi letos pa so kandidati za ta laskavi naziv. "Največji športni uspeh te šole pa sta zagotovo dva naslova državnih prvakinj v košarki - prvič leta 1996, drugič lani. Letos pa so naše deklice tudi vice prvakinje v 3/3 v košarki," pojasni Čep. So pa učenci OŠ III igrali tudi v številnih finalih in polfinalih, poleg tega pa se šola ponaša s tem, da je najboljša gimnastična šola v severovzhodni Sloveniji.

2eb503c24a1673a054b75f250625f751
Aleš Cipot
Tekma med rokometnima reprezentancama Slovenije in Srbije je potrditev, da si ta športna dvorana in Murska Sobota zaslužita več tovrstnih dogodkov.

Vsa ta leta so gostili priprave številnih klubov, pa razna tekmovanja, tudi mednarodna. "Imeli smo recimo balkanska prvenstva v rokoborbi, pa tekmo ameriške olimpijske rokometne reprezentance; tudi košarkarji Olimpije z Zmagom Sagadinom so trenirali tu," se spominja Čep. Tu je bila tudi pomembna rokometna tekma Slovenija - Srbija, tik preden so šli na evropsko prvenstvo, ko se je v dvorani nagnetlo okrog 1700 gledalcev.
Parket v zelo slabem stanju
"Na zgrajeno dvorano smo bili sicer zelo ponosni, a streha je vsa ta leta puščala. Šele pred kratkim, pred dobrimi štirimi leti smo jo končno sanirali, da je zdaj mir," pojasni Čep. Dvakrat so obnovili parket, ki pa spet potrebuje obnovo. "Parket je po 30-ih letih res potreben obnove. V tako slabem stanju je, da, če bi rokometaši prišli v prvo ligo, jim na tem parketu verjetno ne bi dovolili igrati," pojasni Čep. Sproti pa posodabljajo tudi razsvetljavo, ki je ta trenutek še zadovoljiva, si pa želijo, da bi v celoti prešli na led razsvetljavo.

bc0a49fc20e63282501a3c21eba983c3
Aleš Cipot
Potrebujejo tudi novo razsvetljavo.

Gostila estrado nekdanje Jugoslavije

Dvorana je sicer večnamenska, kar pomeni, da je namenjena tudi komericalni uporabi, v njej so se zvrstili nastopi številnih slovenskih glasbenikov, pa estrada nekdanje skupne države Jugoslavije. "S to dvorano se je odprla možnost, da v Pomurju prirerajo družabne dogodke, med drugim so pri nas svojo 35. obletnico praznovali tudi Avseniki," se spominja Čep. In še danes je ta dvorana gostitelj številnih koncertov, plesnih predstav in raznih drugih dogodkov. V njej se je zbralo že tudi 2300 ljudi.

9646f924ae861d8cd5fc0e3cf04a41d8
Aleš Cipot
Osnovna šola III je pred tremi leti praznovala abrahama, letos telovadnica praznuje 30 let.

bf9951ad717750c8337ed76ba80d6c7e
Aleš Cipot
Mario Čep je ponosen, da je del športne zgodbe tretje osnovne šole.


2e1d75cc019f05f6e6323e039b21496e
Aleš Cipot
Športna dvorana Osnovne šole III Murska Sobota praznuje 30 let.

osnovna šola III športna dvorana mario čep večnamenska dvorana