vestnik

Položili temeljni kamen za dnevni center za starejše v Odrancih

Majda Horvat, 16. 7. 2021
Majda Horvat
V Odrancih so položili temeljni kamen za dnevni center
Aktualno

Dnevni center bodo začeli graditi prihodnji teden, v njem pa bo prostora za deset starostnikov. Denar bo zagotovila država, zemljišče je podarila občina, dejavnost varstva in oskrbe pa bo izvajal Dom starejših Lendava.

To pa bo naš vrtec, so se šalile upokojenke, ko so si po slovesni položitvi temeljnega kamna za nov objekt ogledovale pano z idejno zasnovo dnevnega centra za starejše v Odrancih. In ob tem že tudi naštevale, katere vse ustvarjalnosti se bodo tu lahko odvijale, in pri katerih bodo še same lahko sodelovale.

Dnevni center, katerega gradnja se bo začela prihodnji teden, bo sprejel deset starostnikov, dejavnost varstva in oskrbe pa bo izvajal Dom starejših Lendava. Denar za gradnjo na zemljišču, ki ga je prispevala občine, bo zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po načrtih družbe ZEU iz Murske Sobote pa bo gradilo podjetje Dolinka inženiring Beltinci. 

Andrej Grdiša z direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo je povedal, da bo država v prihodnje namenjala bistveno več sredstev za domsko oskrbo starejših kot doslej. Poudaril je tudi, da bo Evropa spodbujala deinstitucionalizacijo varstva starejših, torej bivanje starejših ljudi v manjših skupnostih čim bližje njihovemu domu.

odranci, starejši, dnevni-center
Majda Horvat
V Odrancih so položili temeljni kamen za dnevni center

Franc Špilak, direktor Doma starejših Lendava, se je zahvalil Občini Odranci, da se je, tako kot nasploh skrbi za visok bivanjski standard, odločila za gradnjo novega objekta za potrebe dnevnega centra za starejše in da jim ni ponudila v obnovo neke stare stavbe. Povedal je še, da verjame, da bo dnevno varstvo dobro sprejeto med krajani, za kar se bodo trudil tudi zaposleni v lendavskem domu starejših, prav tako se bodo trudili  za dobro sodelovanje pri naslednjem skupnem projektu.

Župan Ivan Markoja pa je povedal, da je položitev temeljnega kamna za dnevni center velik korak v skrbi za starejše občane, ki takšno pomoč potrebujejo in po nji vse bolj tudi povprašujejo. Dejal je tudi, da sta z direktorjem lendavskega doma že pred desetimi leti iskala možnosti za postavitev takega doma, vendar denarja za to ni bilo vse do letošnjega državnega razpisa, na katerega so se uspešno prijavili.

temeljnikamen21
Majda Horvat
Temeljni kamen za dnevni center za starejše so položili Franc Špilak, Andrej Grdiša in Ivan Markoja.

Izpostavil je še, da so dnevni center postavili v samo središče kraja, ki se bo v prihodnje še razvijal in ki bo postal osrednji prostor druženja za vse generacije.

odranci dnevni-center-za-starejše temeljni-kamen