vestnik

Terme Lendava: Madžari želijo do bogastva geotermalne energije? 

Majda Horvat, 25. 1. 2019
Nataša Juhnov
Aktualno

Termalno kopališče in ogrevanje rastlinjakov si sledita na lestvici izrabe geotermalne energije. V globinah na območju Petišovec visoko temperaturni geotermalni viri.  

Vprašanje lendavskega župana Janeza Magyara ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu ob njegovem obisku v Lendavi v resnici skriva odgovor na vprašanje, zakaj madžarski državni sklad Comitatus, ki se ukvarja s prodajo energije, kupuje Terme Lendava. Magyar je namreč vprašal, ali bo slovenska država podelila koncesijo za uporabo termalne vode za termalno kopališče in rastlinjake. Za madžarskega kupca so Terme Lendava le vrata, skozi katera bo prišel do lastništva treh geotermalnih vrtin. Ena zadovoljuje za potrebe termalnega kopališča, drugi dve sta v mirovanju. Ena od kaskad pri izrabi geotermalne energije je termalno kopališče, zadnja stopnja pa je gretje rastlinjakov. Glede na zelo velik geotermalni potencial zaradi izjemno vroče vode v globinah na območju Petišovskega gozda so možnosti izrabe seveda veliko večje.


f18b795073595ffdd49797d842fd2d82
Nataša Juhnov
Zakaj madžarski državni sklad Comitatus, ki se ukvarja s prodajo energije, kupuje Terme Lendava?


Kot vemo, postavitev rastlinjakov v velikosti najmanj 30 hektarjev načrtuje v Lendavi konzorcij avstrijskih, nemških in nizozemskih podjetij, s tem, da naj bi bil v prvi vrsti vlagatelj nizozemsko podjetje. Ob tem spomnimo, da je tudi pri naftni družbi MOL Slovenija vpisan nizozemski kapital. Zakaj bi vlagatelji v rastlinjake delali novo geotermalno vrtino za ogrevanje, če te v neposredni bližini že obstajajo?
V preteklosti je med belimi rudarji Nafte veljalo nepisano pravilo, da je vrednost vrtin mogoče izračunati na zelo preprost način, vsak kilometer v globino pomeni milijon dolarjev. Če to vsaj približno velja še danes in če upoštevamo široke možnosti za izrabo geotermalne energije, potem bo kupec Term Lendava oziroma dejanski kupci, ki stojijo za tem projektom, dobili v last vrtine, ki so vredne skoraj toliko, kot je njihova nakupna ponudba. Ali ni s tem tudi podan odgovor na vprašanje, zakaj je Comitatus ponudil za nakup Term Lendava toliko več kot drugi ponudniki oziroma bistveno več od ekonomsko razumne cene glede na stanje turističnih objektov?

terme lendava geotermalna energija Janez Magyar