vestnik

Test sirnih namazov je pokazal, da je večina dobrih 

Vestnik, 25. 2. 2019
Shutterstock
Hrenov namaz Fotografija Shutterstock
Aktualno

Mleko in mlečni izdelki so nepogrešljiv del našega vsakdana in mednje spadajo tudi sirni namazi. Na ZPStestu so preverili sestavo, označbo ter senzorične in mikrobiološke lastnosti desetih sirnih namazov. 

Cena ni edino merilo kakovosti


V okviru mikrobioloških lastnosti sirnih namazov so na ZPSju preverili morebitno prisotnost plesni in kvasovk, ki so kazalniki higiene živila in prav vsi izdelki na testu so ta del prestali brez težav. Več slabih ocen je bilo pri senzoriki, kjer so nekateri dobili slabo oceno predvsem zaradi peskaste konsistence, šibke arome, kislega, grenkega ali nečistega oz. tujega okusa.
Pri kemijskem delu testa pa so določeni izdelki prejeli slabo oceno na račun previsoke vsebnosti maščobe. Na testu je res zmagal najdražji med vzorci (9,90 EUR/kg), na drugem mestu pa je izdelek, ki je eden najcenejših na testu (4,45 EUR/kg).
Sirni namazi so si na prvi pogled precej podobni, a če obrnemo embalažo in podrobno preberemo seznam sestavin, jih lahko glede na sestavo razdelimo v dve skupni – tisti, ki so narejeni zgolj iz osnovnih sestavin: pasteriziranega mleka, običajno tudi smetane in soli ter drugi, ki vsebujejo še nekaj dodatkov (modificiran škrob, jedilna želatina) in/ali aditivov.

699d5155e75614d9f568827c49078c1e
Janko Rath


Uživati jih je potrebno zmerno
Rezultati so pokazali, da vsi vzorci ustrezajo standardom tako glede odstotka maščobe v suhi snovi kot glede suhe snovi. »Vzorci vsebujejo od 14do 26 gramov maščobe v 100 gramih izdelka in spadajo med bolj mastna živila, saj bi kar devetim izmed desetih vzorcev zasvetila rdeča luč za vsebnost maščobe,« je opozorilaNika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenijein dodala: »Glede na smernice uravnotežene prehrane naj bi na dan zaužili dve do štiri enote mleka in mlečnih izdelkov, a glede na veliko vsebnost maščobe v namazu ga v eni enoti ne pojejmo več kot 30 gramov.«
Sirni namazi vsebujejo tudi do 1 gram soli v 100 gramih izdelka, torej jih moramo uživati zmerno. »Če zaužijemo le priporočeno porcijo (20 do 30 gramov), z vidika zdravega prehranjevanja vsebnost soli ni problematična, kljub temu pa bi je lahko izdelki vsebovali manj,« je pojasnila Nika Kremić.


ZPS nasvet

1. Preberite seznam sestavin, ki je običajno na hrbtni strani izdelka, le tako boste zagotovo vedeli, kaj izdelek vsebuje in se izognili tistim z dodanimi aditivi.
2. Sirni namazi so lahko dobrodošla popestritev jedilnikov, a bodite pozorni, da s porcijo ne pretiravate (približno 30 gramov), saj spadajo med bolj mastne izdelke.
3. Sirni namazi so naravni vir kalcija.V povprečju 100 mililitrov polnega mleka vsebuje 0,12 grama kalcija in rezultati analize so pokazali, da ga približno toliko vsebujejo tudi sirni namazi (od 0,11 do 0,13 grama).

Ali ste vedeli? Kako nastane sirni namaz?
Osnovna sestavina sirnega namaza je skuta ali sveži sir, ki jo naredijo tako, da mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastane koagulat oziroma skuta in sirotka (tekočina), ki jo odstranijo. Nato skuti dodajo še smetano in sol. Nekateri proizvajalci dodajo še aditive, ki dajo sirnemu namazu mazavo in homogeno teksturo. Pri izdelkih brez aditivov se namreč lahko izloči manjši del sirotke, a imajo izdelki brez dodanih »gostil« večjo hranilno vrednost. Sirne namaze na koncu še toplotno obdelajo.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 2/2019, nawww.zps.siin v app ZPStest.
sirni namaz test zps zps
Kaj zdaj berejo drugi