vestnik

Težave v kmetijstvu so hude, a rešljive

Damjana Nemeš, 16. 6. 2020
Nataša Juhnov
»Problem je, ker so mesarji in trgovci v tem času znižali goveje meso za deset centov, to pa pomeni, da smo rejci goveda ponovno za približno sedem centov v minusu,« pravi Branko Buček, predsednik Zveze govedorejcev Pomurja.
Aktualno

Govedorejstvo se tako kot veliko drugih kmetijskih panog sooča s številnimi težavami, ki so se v času koronavirusa le še poslabšale.

Zaradi zmanjšanega odkupa goveda in posledično povečanja stroškov krmljenja na kmetijskih gospodarstvih zaradi epidemije so govedorejci utrpeli več kot dvajsetodstotni izpad dohodka.

Deležni so bili finančnega nadomestila

Govedorejci so bili zato v okviru vladnega sprejetja svežnja ukrepov deležni finančnega nadomestila za omilitev posledic epidemije. »Problem je, ker so mesarji in trgovci v tem času znižali goveje meso za deset centov, to pa pomeni, da smo rejci goveda ponovno za približno sedem centov v minusu,« je ukrepe komentiral Branko Buček, predsednik Zveze govedorejcev Pomurja. Na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so poslali pismo z nekaterimi predlogi in zahtevami, ki bi izboljšali njihov položaj na domačem trgu. »Zahtevamo, da se vzpostavi takšno cenovno razmerje, kot je bilo pred epidemijo, in sicer tako v govedorejstvu kot pri pridelavi mleka. Tudi tam bi morala biti izhodiščna cena 38 centov na liter, dobimo pa le 30 oziroma 31 centov, odvisno seveda od kvalitete mleka.« Poleg tega so od ministrstva zahtevali interventni odkup mleka in mesa, ki se ni zgodil, zato še vedno velja, da prejmejo govedorejci le finančno pomoč po komadu mladega pitanega goveda, starega leto oziroma dve. »V našem interesu je potrošnik. Ne želimo namreč, da dobi na police isto meso, ki je bilo večkrat zamrznjeno, saj večinoma prihaja iz blagovnih rezerv, medtem ko se naše meso izvaža,« je poudaril Buček. Dodal je, da so zato zahtevali tudi boljši inšpekcijski nadzor nad uvozom mleka in mesa, ki po njihovem mnenju ni optimalen.

korovci, kmetijstvo, krave, mleko
Nataša Juhnov
Od ministrstva so zahtevali interventni odkup mleka in mesa, ki se ni zgodil, zato še vedno velja, da prejmejo govedorejci le finančno pomoč po komadu mladega pitanega goveda, starega leto oziroma dve.

Ni čarobne palice, pravi Pivčeva

Odgovor ministrstva sicer še čakajo, je pa kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ob robu svojega obiska v Pomurju povedala, da ni za pričakovati, da bi imeli na ministrstvu čarobno palico, s katero bodo lahko enostavno rešili vse naštete probleme. »Težave, ki so se zgodile na področju govedorejstva in mlekarske industrije, so za poslušati, vendar so se s podobnimi težavami soočila tudi mnoga druga področja v Sloveniji. Če vzamemo za primerjavo turizem in gostinstvo, so težave, ki so se pojavile v posameznih panogah kmetijstva, rešljive,« je prepričana Pivčeva. Razložila je, da v tem trenutku ni na voljo niti vseh resursov, s katerimi bi lahko težave hitro rešili, so pa v vladne svežnje paketov vnesli ogromno ukrepov za pomoč kmetijstvu. »Biti moramo dovolj samokritični in se zavedati, da imamo tudi druge panoge, ki so utrpele posledice na daljši rok. Zato težave v govedorejstvu in mlekarski industriji niso tako hude, da jih ne bi mogli rešiti,« je govedorejcem še sporočila kmetijska ministrica.

Branko Buček: »V našem interesu je potrošnik. Ne želimo namreč, da dobi na police isto meso, ki je bilo večkrat zamrznjeno, saj večinoma prihaja iz blagovnih rezerv, medtem ko se naše meso izvaža.«

kmetijstvo govedoreja