vestnik

(TEŽKO PRIČAKOVANI DAN ZA HRVATE) Odpira se Pelješki most

STA, Vestnik.si, 26. 7. 2022
avtokampi.si
Novi most na Pelješac.
Aktualno

Pred drevišnjim uradnim odprtjem hrvaškega Pelješkega mostu, ki pred mejo z BiH povezuje kopno s polotokom Pelješac in s tem prvič v zgodovini samostojne države skrajni jug s preostalim delom države, od jutra potekajo številne prireditve. Ob južnem delu mosta se vrstijo nastopi različnih skupin, v tekmi po mostu se je pomerilo več sto tekačev.

Na južni strani mostu potekajo nastopi glasbenih, folklornih in kulturno-umetniških društev iz vse Hrvaške. Najbolj radovedni se lahko sprehodijo po mostu do prvega stebra, ki je od južnega dela oddaljen približno 500 metrov, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.Osrednja slovesnost ob odprtju bo ob 20.15. Na njej bodo med drugim spregovorili hrvaški premier Andrej Plenković, hrvaški predsednik Zoran Milanović in predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković. Slovesnosti se bo udeležila tudi podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica. Prek videopovezave naj bi zbrane nagovoril tudi kitajski premier Li Keqiang.

most, pelješac, pelješki-most
Bobo
Most na Pelješac

V Evropski komisiji pozdravljajo odprtje mostu 

V Evropski komisiji so danes že pozdravili odprtje mostu. Komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je dejala, da bo most pospešil gospodarski razvoj in okrepil teritorialno kohezijo v regiji.V komisiji so prepričani, da bo znatno izboljšal vsakdanje življenje Hrvatov in potnikov na bližnjih območjih, saj bo skrajšal potovalni čas med Dubrovnikom in Splitom. "Nemoten pretok blaga in ljudi bo olajšal dostop do javnih storitev, kot je zdravstveno varstvo, in gospodarskih storitev v regiji. Neprekinjena povezava bo zelo koristila tudi turizmu in trgovini," so zapisali.
Po uradni slovesnosti bodo most blagoslovili in ga okoli 21. ure odprli za promet.

most, pelješac, pelješki-most
Bobo
Most na Pelješac


Most med mestom Komarna na kopenski strani in mestom Brest na polotoku je dolg 2404 metre in visok 55 metrov. Celoten projekt gradnje mostu in vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 550 milijonov evrov, od česar je 357 milijonov evrov evropskih sredstev.

Gre za enega največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Podjetje Hrvatske autoceste je odprtje mostu za promet napovedalo za začetek turistične sezone, a so ga zaradi zamud pri gradnji povezovalnih cest prestavili. Gradnja se je po 1277 dneh končala konec januarja letos.

hrvaška investicije promet ceste
Kaj zdaj berejo drugi