vestnik

Ti pogoji morajo biti izpolnjeni, da bi se sprostili omejitveni ukrepi

Vestnik, 9. 4. 2020
Jure Zauneker
Večje sproščanje omejitvenih ukrepov je možno le ob kumulativni izpolnitvi nekaterih pogojih.
Aktualno

Premier Janez Janša je znova poudaril, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov možno le ob kumulativni izpolnitvi nekaterih pogojev.

Janša je danes na svojem Twitter profilu zapisal, da je Japonska, ki naj bi epidemijo koronavirusa v prvem valu že obvladala, danes razglasila izredne razmere. Zato je vnovič navedel pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da bi lahko prišlo do večjega sproščanja omejitvenih ukrepov. Dodal je, da te pogoje upoštevajo tudi v drugih državah, v katerih so uspešni v boju s koronavirusom. 

448814122407188c4b2475c1b5d02c40
Robert Balen
Janez Janša, premier.

Prvi pogoj je stopnja reprodukcije okužbe. Janša je zapisal, da mora biti število oseb, ki jih okuži ena oseba, daljše obdobje manjše od ena. Potem morajo biti zagotovljene pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa. Nadalje, zdravstveni sistem ne sme biti več pod prevelikim pritiskom, vključno z oddelki za intenzivno nego. Zagotovljene morajo biti tudi zadostne kapacitete za testiranje, vzpostavljeni pa delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije. Ob navedenem je Janša državljane še enkrat pozval, naj upoštevajo vse higienske in druge ukrepe, naj čez praznike ostanejo doma in naj preko humanitarnih organizacij in Civilne zaščite pomagajo tistim, ki sami ne zmorejo.

janez-janša premier koronavirus