vestnik

Presegli smo parametre za zadnji paket oranžne faze. Ti ukrepi nas po vsej verjetnosti čakajo v naslednjih dneh

Vestnik, 13. 10. 2020
Jure Zauneker
Se bo del javnega življenja spet ustavil?
Aktualno

Če pogledamo parametre, ki jih je vlada določila za uvedbo posameznih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, vidimo, da smo v Sloveniji izpolnili že vse pogoje za 3. paket oranžne faze. Kateri ukrepe oziroma omejitve lahko čakamo v prihodnjih dneh?

Aktualne podatke o okužbah v Sloveniji je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin, ki je obenem napovedal, da bosta popoldan sestankovala vlada in strokovna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović. Ta je že v minulih dneh napovedala, da se rdeči fazi in razglašeni epidemiji ne bomo mogli izogniti. Strokovna skupina torej, kot je že v navadi, predlaga dodatne ukrepe, vlada pa jih mora potrditi. Seja vlade bo na sporedu jutri, tako da nove omejitve in ukrepe lahko po vsej verjetnosti pričakujemo že v četrtek. 

Trije ključni parametri so štirinajstdnevna incidenca, število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in število pacientov na intenzivni negi. Za 3. paket oranžne faze so parametri 120/180/30, v Sloveniji pa je stanje trenutno 179/180/32. 

Kakšni so torej ukrepi 3. paketa oranžne faze?

- zapora/karantena posameznih občin ali regij

- splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih

- zaprtje gostinskih lokalov

- zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe

- omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na max. 1 stranko na prostor

- prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah

- zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti

Kateri pa so ukrepi 1. paketa rdeče faze? 

Če bi bila v prihodnjih dneh razglašena epidemija, se bodo zaprli trgovski centri, srednješolci in študenti bi se izobraževali na daljavo, zaprle bi se kulturne ustanove, prepovedani pa bi bili verski obredi in poroke z gosti. 

ukrepi, oranžna faza, rdeča faza, vladni načrt
Vlada RS
Ti ukrepi nas čakajo ob dosegu posameznih ključnih kazalnikov, in sicer število okuženih na tisoč prebivalcev, število hospitaliziranih in število pacientov na intenzivnih negah.

koronavirus slovenija epidemija ukrepi