vestnik

Tihotapljenje ilegalnih prebežnikov: Lani obsojenih 20 storilcev, letos že 14

Vestnik.si, 20. 6. 2023
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Stroški sodnega tolmačenja v enem izmed konkretnih primerov, ki na sodišču še ni zaključen, so znašali 24.665 evrov.

Kot smo že poročali, so pomurski policisti včeraj pri kontroli tovornega vozila v Lipovcih odkrili 20 ljudi, ki so ilegalno prestopili državno mejo. V postopku so te osebe zaprosile za azil in so za zdaj nameščene v azilnem domu v Ljubljani, so sporočili pomurski policisti.

državna meja, meja, prehod
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Medtem so na okrožnem sodišču v Murski Soboti letos obravnavali 14 oseb, obtoženih kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlje države po 308. členu kazenskega zakonika. Sedem zadev je po besedah predsednika sodišča Branka Palatina še v fazi preiskave. Lani so na sodišču obravnavali 20 tovrstnih primerov. V letu 2022 je obsojencem bila izrečena najnižja kazen 1 leto in 8 mesecev, najvišja pa 3 leta in 6 mesecev kazni zapora. V letu 2023 pa je bila izrečena najnižja kazen 1 leto in 8 mesecev, najvišja pa 3 leta in 10 mesecev kazni zapora.

Palatin ob tem poudarja, da so na sodišču zaradi obravnavanja kaznivih dejanj po 308. členu kazenskega zakonika zelo obremenjeni, tako kadrovsko, kot tudi finančno. Zelo se jim povišujejo tudi stroški postopkov na račun plačila tolmačev in zagovornikov. Po Palatinovih besedah so stroški sodnega tolmačenja v enem izmed konkretnih primerov, ki na sodišču še ni zaključen, tako znašali 24.665 evrov.

meja ilegalci