vestnik

Tišina: Svetniki in župan na nasprotnih bregovih

I.B., 29. 1. 2020
Nataša Juhnov
Tišina- fotografija je simbolična.
Aktualno

Občinski svet Občine Tišina je na 9. redni seji odločal o rebalansu proračuna za leto 2020. Ta ni bil sprejet, župan pravi, da so svetniki v nekaj dneh spremenili mnenje, nekateri svetniki pa pravijo, da župan ne upošteva njihovih predlogov.

O rebalansu proračuna je sedem svetnikov glasovalo proti, pet za, trije pa so se vzdržali. Ker rebalans ni bil sprejet, župan Franc Horvat opozarja, da ima to lahko neprijetne posledice za občino. »Seveda imajo dejanja tudi posledice, s katerimi želimo seznaniti javnost,« pravi Horvat in dodaja, da na predlog rebalansa ni bil vložen noben amandma ter so vsi odbori predlog soglasno potrdili. Med drugim je pisno navedel, da je predlog rebalansa vključeval pogodbene obveznosti občine iz preteklega leta in z dejstvom, da so bile predhodno potrjene tudi s strani članov občinskega sveta ob pripravi proračunov, rebalansov, potrjenega Sporazuma o sofinanciranju rekonstrukcije ceste Petanjci – Tišina. 

»Ravno na podlagi podpisanega sporazuma in sprejetega rebalansa za leto 2019 je občina Tišina z Ministrstvom za infrastrukturo in izvajalcem del podpisala tripartitno pogodbo in prevzela svoj del obveznosti, ki pa jih sedaj ne bo mogla dokončno poravnati. Ob tem se nam poraja vprašanje, kako nadaljevati pogajanja s pristojnimi službami, ko pa smo sedaj glede na nastalo situacijo neresen partner, ki svojih obveznosti ne bo mogel poravnati,« se sprašuje Horvat. 

723372b20287aa7955bec6f11729b0d6
Nataša Juhnov
Franc Horvat, župan Občine Tišina.

Kolesarska steza in pod v šolski telovadnici

Svetniki so po županovem mnenju proti rebalansu glasovali zaradi dveh predlogov. Prvi je ta, v njem ni zagotovljenih sredstev za menjavo poda v telovadnici pri Osnovni šoli Tišina. Kot nam je Horvat povedal, trenutno ni nobenega projekta, iz katerega bi si lahko zagotovili sredstva. V letošnjem letu je občinska uprava želela nekaj sredstev nameniti pripravi ustrezne dokumentacije. »Z dokumentacijo želimo ugotoviti dejansko stanje in realno oceniti vse stroške, ki bi nastali z zamenjavo poda. Prav tako se želimo prijaviti na javni razpis Fundacije za šport, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.« Horvat pravi, da so nameravali to urediti do maja in takrat predlagati drugi rebalans.

Župan kot drugo točko, zaradi katere svetniki niso potrdili rebalansa, navaja kolesarsko stezo na relaciji Tišina – Vanča vas. To investicijo so namreč preložili na leto 2021. Nekateri svetniki pravijo, da je to prometna cesta in zna biti nevarno za šolske otroke, župan pa pravi, da občina otrokom zagotavlja šolski prevoz. 

Občinska uprava v dokumentih pojasnjuje, da se je ob pripravi sprememb proračuna za leto 2020 kot prioriteto upoštevala vključitev obveznosti iz leta 2019, ki se je nanašala na plačilo zaključka projekta v sklopu ureditve ceste skozi Tišino, plačila razlike dela obveznosti iz naslova ureditve krožnega krožišča prav tako v sklopu ureditve ceste skozi Tišino ter postavitve avtobusnega postajališča na Tišini. 

tišina, rondo, alenka-bratušek, cesta
Nataša Juhnov
Župan pravi, da lahko imajo dejanja negativne posledice za občino.

Celotno sporočilo za javnost si lahko preberete TU

Svetniki pripravljajo odgovor

Občinski svetnik Danijel Kolman nam je povedal, da bodo tisti, ki so glasovali proti danes sestankovali in pripravili odgovor na županovo sporočilo za javnost. Kot glavne razloge, zaradi katerih sam ni podprl rebalansa pa navaja: »Skoraj na vsaki seji izpostavljam dotrajanost - nevzdržne razmere v telovadnici Osnovne šole Tišina. Parket odstopa, da se žoga več ne odvija, otroci so se na samem parketu že večkrat poškodovali, ni ustreznega prezračevanja, kakor tudi ni ustrezne razsvetljave. Ne smemo spregledati pomembnega dejstva, da je bila telovadnica izgrajena približno 1967 leta.« Omenil je tudi gramozno parkirišče nasproti šole, kjer je, kot pravi, neustrezno urejeno premalo parkirnih mest za potrebe staršev. »To je verjetno najbolj obremenjeno parkirišče v občini Tišina, starši so primorani parkirati na privatni parceli nasproti parkirišča, ali še več, parkirajo pri bližnjem pokopališču.« Zmotilo ga je še to, da je v rebalansu proračuna kot prioriteta zajeta ureditev parkirišča ob pokopališču. Kot tretji razlog pa izpostavlja prelaganje izgradnje kolesarske steze oziroma pločnika od Osnovne šole Tišina do vasi Vanča vas. Kolman še trdi, da se proračuni izvajajo brez prioritet in brez planov, da župan ne upošteva nobenega njegovega predloga, v predlogu rebalansa pa ga je zmotilo tudi povečanje sredstev, namenjenih za županovo plačo ter izplačilo jubilejne nagrade. 

cf372f1ac793c0a455e056294b0068ab
Ines Baler
Občinski svet Občine Tišina v tem mandatu.

občina-tišina rebalans-proračuna franc-horvat