vestnik

Tišinski svetniki: "Župan ni absolutna oblast"

I.B., 30. 1. 2020
Nataša Juhnov
V Občini Tišina niso sprejeli rebalansa proračuna.
Aktualno

Županu predlagajo sestanek z vsemi predstavniki svetniških skupin, in da upošteva mnenja odborov in svetnikov.

Poročali smo že o tem, da so se župan Franc Horvat in svetniki Občine Tišina znašli na nasprotnih bregovih. Občinski svet na zadnji redni seji namreč ni sprejet rebalansa proračuna, na kar se je župan odzval s sporočilom za javnost in zapisal, da imajo posledice zaradi pogodbenih obveznostih v projektih in do projektnih partnerjev lahko negativne posledice za občino. Po včerajšnjem sestanku pa so svoj odgovor podali še svetniki, ki so glasovali proti rebalansu proračuna. Pisali smo že, da je proti rebalansu sedem svetnikov glasovalo predvsem zaradi tega, ker je ureditev kolesarske steze Vanča vas - Tišina v predlogu premaknjena na leto 2021, zaradi nezagotavljanja sanacije parketa v telovadnici pri Osnovni šoli Tišina ter parkirnega prostora pri šoli. 

723372b20287aa7955bec6f11729b0d6
Nataša Juhnov
Franc Horvat, župan Tišine.

"Glede na to, da imamo veljaven proračun, sprejet za obdobje dveh let, nesprejetje rebalansa I za 2020 nima večjih posledic in župan lahko nemoteno izvaja že sprejeti proračun," odgovarjajo svetniki županu. "Nestrinjanje s porabo prekomernih proračunskih sredstev pa temelji na izgradnji notranjosti krožišča, parkirnega prostora pri pokopališču v Gradišču in prekomerno porabljenih sredstev za neuspešno in nekvalitetno izvedbo agromelioracije," pravijo podpisani svetniki Petra  Knaus, Gina Kulič, Marija Prelec, Danijel Kolman, Vinko Gajšt, Ivan Horvat, in Viktor Obal. Izpostavili so, da župan ni upošteval predlogov Odbora za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe, in da je bil že pred sejo seznanjen z nestrinjanjem predloženega rebalansa. Omenjeni odbor je namreč predlagal, da se izvedba sanacije parketa v telovadnici OŠ tišina vključi v rebalans in se realizira v letu 2020, občinski svet pa je pozval, da se opredeli glede izvrševanja sprejetega sklepa o izgradnji kolesarske steze Vanča vas – Tišina.

cf372f1ac793c0a455e056294b0068ab
Ines Baler
Občinski svet Občine Tišina. Rebalans proračuna ni podprlo sedem svetnikov, za je bilo pet, trije pa niso glasovali.

"Večina svetnikov meni, da je sanacija parketa nujno potrebna, zaradi vsakodnevnega izvajanja šoloobvezne športne vzgoje naših otrok, pri čemer ne smemo pozabiti na večkratne poškodbe otrok zaradi dotrajanega parketa, saj je star že 50 let. Prav tako je telovadnica v popoldanskem času namenjena za izven šolske dejavnosti, katero uporabljajo naša društva," tako svetniki. Dodajajo, da je cesta Tišina – Vanča vas, ob kateri bi se gradila kolesarska cesta, ravna, ozka in brez opozorilnih znakov za zmanjšanje hitrosti in zato predstavlja vsakodnevno neposredno nevarnost za pešce in kolesarje.

tišina, občina, šola
Nataša Juhnov
Svetniki želijo tudi sanacije parkirnih prostorov pri šoli.

Županu ponujajo roko

Sedaj pojasnjujejo, da županu ponujajo roko in mu predlagajo, da se sestane z vsemi predstavniki svetniških skupin in upošteva mnenja njih kot mnenja odborov. "V sedanjem predlogu je očitno prezrl predlog Odbora za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe, kar je bil tudi dodaten kamenček za nesprejetje. Občinski svet torej županu s tem nesprejetem sporoča, da je občinski svet najvišji organ odločanja, in da so člani sveta izvoljeni s strani občanov, da zastopajo njihove interese, da župan mora poslušati tudi njih, in da on ni absolutna oblast. Če bi pri sestavi rebalansa vsaj malo poslušal predloge Odbora za gospodarstvo,varstvo okolja in gospodarske javne službe ter svetnikov, do vsega tega ne bi prišlo. To nesprejetje rebalansa je lahko zelo pozitivna zadeva, če bo župan le razumel sporočilo svetnikov, kaj so mu hoteli povedati," zaključujejo. 

tišina, občina, šola
Nataša Juhnov
Želijo si čimprejšnje menjave parketa v šolski telovadnici.

Celoten odgovor občinskih svetnikov, ki niso podprli rebalansa, si lahko preberete TU. V njem se svetniki še sprašujejo, zakaj kljub večkratnim vprašanjem niso dobili odgovora o odločitvi za visoko investicijo za ureditev notranjosti krožišča.

občina-tišina občinski-svet odgovor župan-franc-horvat