vestnik

Pogoja PCT ne spoštujejo v petini gostinskih lokalov. Inšpektorji skupno izrekli za 45 tisoč evrov glob

Vestnik, 10. 11. 2021
Jure Zauneker
Z ustno odločbo so prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti na treh bencinskim črpalkah
Aktualno

Na tiskovni konferenci sta v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in direktor Inšpekcije za varno hrano Branko Podpečan posredovala najnovejše ugotovitve nadzorov izvajanja PCT pogoja.

Med drugim so zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal, sicer pa so inšpektorji opravili 648 nadzorov. Izdali so tudi štiri plačilne naloge, v vseh primerih na bencinskih servisih. Zaradi zaostrenih razmer je tržni inšpektorat poostren nadzor izpolnjevanja pogoja PCT opravljal tudi v soboto in nedeljo. Inšpektorji so opravili 170 nadzorov, od tega 153 na področju trgovinske dejavnosti. Z ustno odločbo so prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti na treh bencinskim črpalkah (v Izoli, Postojni in Mariboru) in v treh prodajalnah (Kik, Tom Tailor in Tedi), je pojasnila Gašperlinova.

pct, gostilne, lokal, gostilna, preverjanje, korona, preboleli, cepljeni, testirani
A. G.
Inšpektorji so skupno izreki za 45.500 evrov glob. Zaprli so le en obrat, vsi ostali so lahko še v času prisotnosti inšpektorja vzpostavili ustrezne pogoje. Fotografija je simbolična.

Bencinske črpalke in prodajalne so začasno zaprli, ker niso zagotavljale preverjanja pogoja PCT. V primerih, ko se je preverjanje pogoja PCT izvajalo na način, da se ni vpogledalo v dokazila oziroma se ni izvajalo na vstopni točki, pa so bila trgovcem izrečena opozorila, s katerimi je bila naložena odprava nepravilnosti. Teh opozoril je bilo 30. Opravili so tudi 17 nadzorov nočnih klubov, kjer pa varnostniki PCT pogoj preverjajo že ob preverjanju starosti oseb na podlagi osebnih dokumentov. Izreki so le eno ustno prepoved obratovanja, in sicer v Kopru.

Pomanjkljiv nadzor, predvsem v gostinskih obratih

Branko Podpečan, direktor inšpekcije za varno hrano, je glede inšpekcijskih nadzorov ponudnikov gostinskih storitev, trgovin z živili in obratov za proizvodnjo živil povedal, da pogoja PCT ne spoštujejo v približno petini tovrstnih obratov. Opravili so 602 nadzora in ugotovili 111 nepravilnosti. Le eno v trgovini, vse ostale pa v gostinskih obratih. Večinoma je šlo za pomanjkljiv nadzor pogoja PCT.  Recimo, da niso preverjali pristnosti oziroma veljavnosti QR kode.

pct, gostilne, lokal, gostilna, preverjanje, korona, preboleli, cepljeni, testirani
A. G.
Opravili so 602 nadzora in ugotovili 111 nepravilnosti. Fotografija je simbolična.

Inšpektorji so sicer skupno izreki za 45.500 evrov glob. Zaprli so le en obrat, vsi ostali so lahko še v času prisotnosti inšpektorja vzpostavili ustrezne pogoje.

Trenutno izvajajo poostren nadzor, stopnjevali bodo tudi ukrepanje. Za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati pogoja PCT, bodo izrekali globe in začasno prepovedali delovanje, dokler pogojev ne bodo vzpostavili.

pct trgovine gostinstvo tiskovna-konferenca