vestnik

80 odstotkov bolnikov na intenzivni negi necepljenih, najmlajši star 32 let

Vestnik, 10. 11. 2021
STA
Soba intenzivne nege. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je pojasnil aktualno stanje glede bolezni covid-19.

"Epidemiološke razmere v državi so iz dneva v dan bolj zaostrene in število na novo okuženih z virusom skokovito narašča, stopnjuje se pritisk na bolnišnice, vse več je bolnikov ki zaradi dihalne odpovedi potrebujejo pomoč v bolnišnicah," poudarja Matjaž Jereb, vodja intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike. Še bolj skrb vzbujajoč podatek je, da okoli 25 odstotkov v bolnišnico sprejetih bolnikov s covidom zaradi kritičnega poteka bolezni potrebuje obravnavo na intenzivnih oddelkih, opisuje trenutne razmere v bolnišnicah Jereb. "Nisem prepričan, da bo naš zdravstveni sistem ta pritisk tudi dejansko zmogel," pravi. 

matjaz jereb
Twitter/Vlada RS

V intenzivi 80 odstotkov necepljenih

Od vseh hospitaliziranih na navadnem oddelku je 60 odstotkov necepljenih, od tistih na intenzivni negi pa je 80 odstotkov necepljenih covidnih bolnikov. V UKC Ljubljana imajo tako danes hospitaliziranih 239 bolnikov, od tega 71 na intenzivni negi in so neposredno življenjsko ogroženi. Povprečna starost na navadnih oddelkih je 70 let, na intenzivnih 61 let. Najmlajši je na navadnem oddelku star 24 let, na intenzivnem 32 let. Hospitaliziranih imajo tudi pet porodnic in tri otroke (dva stara 11 mesecev in eden dve leti). Tudi projekcija IJS ni rožnata, je poudaril. "Obeta se nam več 1200 covidnih bolnikov, od tega preko 250 na oddelkih za intenzivno zdravljenje," je opozoril. Ozko grlo bodo po njegovem tako navadne kot intenzivne postelje, problem pa ni v opremi, temveč v pomanjkanju kadra. 

tikovka covid19 matjaž-jereb martina-gašperlin branko-podpečan
Kaj zdaj berejo drugi