vestnik

To je najnovejši seznam deficitarnih poklicev, za katere se podeljujejo štipendije

Vestnik.si, 1. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
V primerjavi z lanskim razpisom sta letos na seznam deficitarnih poklicev uvrščena izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir.
Aktualno

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Kdo bo lahko zanjo zaprosil in kakšne so spremembe?

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. 

V letošnjem naboru deficitarnih poklicev so kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, gastronom hotelir, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva. 

Pri dvojezičnih izobraževalnih programih, ki se izvajajo v madžarskem jeziku, so izbrani mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.

V primerjavi z lanskim razpisom sta letos na seznam deficitarnih poklicev uvrščena izdelovalec kovinskih konstrukcij in gastronom hotelir. Slednji je bil doslej v razpisu za deficitarne štipendije le v šolskem letu 2015/2016. 


krovec streha pf
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vrednost razpisa znaša nekaj več kot 3,5 milijona evrov, višina mesečne štipendije pa je 102 evra. Podeljenih bo do tisoč štipendij. Na razpis se lahko prijavijo kandidati, ki bodo prvič vpisani v 1. letnik katerega od teh izobraževalnih programov ter izpolnjujejo še druge pogoje. Prijavo lahko oddajo od 13. junija do vključno 23. septembra letos. 

Pri skladu poudarjajo, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, na višino plačila dohodnine, dijak lahko istočasno prejema tudi državno ali Zoisovo štipendijo. Če dijak ponavlja isti letnik lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne dlje kot eno leto. 

štipendije deficitarni-poklici