vestnik

To je najemnik, ki bo poskušal oživiti Dvorec Jeruzalem

Rok Šavel, 5. 8. 2021
Rok Šavel
Dino Kruhoberec in Olga Karba sta podpisala najemno pogodbo za Dvorec Jeruzalem.
Aktualno

Občina Ljutomer je našla novega najemnika dvorca sredi jeruzalemsko-ormoških goric, ki je vrsto let sameval. Turistično-gostinski objekt je v upravljanje prevzel domačin Dino Kruhoberec, ki v bližini že uspešno vodi Gostišče Taverna.

Slikoviti dvorec, ki ga obdajajo vinogradi, cerkev in park, se že nekaj časa drži smola. V začetku leta 2005 je bil s strani ljutomerske občine z najemno pogodbo oddan v 50-letni najem družbi Puklavec Family Wines, ki ga je oddala v podnajem družbi IGD Holermous. Najemnik in podnajemnik sta vlagala v nepremičnine, kar naj bi se nato upoštevalo pri najemnini. Sporazuma ni bilo na vidiku, saj sta tako ena kot druga družba svoje investicije v nepremičnine ocenjevale različno, od 1,2 milijona evrov pa do več kot 2,3 milijona evrov. Podnajemnik dvorca IGD Holermous je pristal v stečaju, dvorec pa je bil zaradi davčnega dolga leta 2019 celo zapečaten s strani finančne uprave.

20210805_103056
Rok Šavel
Jeruzalemsko-ormoške gorice.

Mediacija, sodna poravnava in odkup opreme

Mediacijski postopek med strankami ni uspel, neposredna pogajanja pa so vendarle uspela lanskega junija, ko so stranke podpisale sporazum in dogovor o uporabi parka ter predaji posesti in opreme.

Ljutomerska občina je tako lani dvorec ponovno prevzela v posest in s sodno poravnavo uredila vsa pravna razmerja z bivšim najemnikom in podnajemnikom. Najemno in podnajemno razmerje sta prenehali veljati, najem se je izbrisal iz zemljiške knjig, sklenjen pa je bil tudi dogovor o preostanku neporačunanega revitalizacijskega vložka v višini 545.000 evrov, ki se ga je zavezala plačati občina. Na javni dražbi v okviru stečajnega postopka je ljutomerska občina odkupila tudi vso opremo in drobni inventar v višini 41.494,44 evra.

Dvorcu bo skušal povrniti življenje Dino Kruhoberec

Občina je tako letos objavila javni razpis, s katerim je iskala novega najemnika, ki bi obudil dvorec, predmet najema pa je bil tudi servisno-informacijski objekt oziroma TIC Jeruzalem, katerega najemnik je od leta 2017 Boštjan Ivajnšič. Občina je za najem določila izhodiščno najemnino v višini 4.200 evrov/mesečno brez davka na dodano vrednost.

Ponudbo je oddal le samostojni podjetnik Dino Kruhoberec, ki je tudi najemnik priljubljenega gostišča v bližini, Gostišče Taverna. Gre za gostišče, ki je precej pozornosti slovenskih medijev poželo, ko je v času zaprtja države, na vrhuncu drugega vala epidemije tam sestankoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

20210805_100913
Rok Šavel
Dino Kruhoberec in Olga Karba sta podpisala najemno pogodbo za Dvorec Jeruzalem.

20210805_102717
Rok Šavel
Olga Karba in Dino Kruhoberec.

Županja Olga Karba je za oceno ponudbe imenovala strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Helena Cvikl, višja predavateljica na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije in Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze. Kruhoberec je na razgovoru predstavil svojo vizijo in prepričal komisijo, ta pa je dala županji zeleno luč. Tako sta ljutomerska občina in Dino Kruhoberec danes javno podpisala petletno najemno pogodbo za izvajanje gostinske, nastanitvene, turistične in kongresne dejavnosti ter organizacijo dogodkov.

"Zagotovo sem optimistična in prepričana, da so pred dvorcem svetli časi, saj gre za zelo resnega ponudnika, ki uspešno posluje že v Gostišču Taverna in zna povezovati vse lokalne ponudnike. Edini problem, ki ga vidim, je negotovost v zvezi z epidemijo, a upamo na najboljše," je za Vestnik dejala ljutomerska županja, ki je dodala, da prodaja dvorca ni bila nikoli na mizi, saj gre za kulturni spomenik, ki je izjemnega pomena za občino Ljutomer.

12 novih zaposlitev, skrbi le epidemija

Kruhoberec, ki v Taverni zaposluje že 14 ljudi, namerava dodatno zaposliti še 12 oseb, pred otvoritvijo, ki je načrtovana v sredini septembra, pa bo potrebno izvesti še določena vzdrževalna dela, saj je bil objekt dalj časa zaprt.

"Potrebno je renovirati kuhinjo, jedilne liste pa imamo že pripravljene. Nekaj bomo vložili sami, moram pa reči, da je bila občina zelo poštena in bo še nekatera dela zaključila sama," je povedal nov najemnik dvorca, v katerem lahko prenoči 20 gostov, zajema pa tudi konferenčno dvorano, ki sprejme do 45 oseb.

Poslovnih priložnosti je torej veliko, a tudi Kruhoberec priznava, da določeno tveganje zaradi zdravstvene situacije obstaja. "Pa ne le korona, tudi zima je pred vrati, in si tako prav veliko tujih turistov ne moremo obetati. Vsekakor pa si vsak gostinec želi, da bi živel od domačinov, tujci pa bi bili zgolj dodana vrednost," je še dejal nov najemnik za naš medij.

V skladu s pogodbo bo moral vzpostaviti kategorizacijo nastanitvenega objekta po sistemu kakovosti v rangu štirih zvezdic in se kot kakovosten in dober gospodar truditi to kategorizacijo obdržati ter s svojimi kakovostnimi storitvami skrbeti za ugled Dvorca Jeruzalem.

20210805_102618
Rok Šavel
Dvorec Jeruzalem je dobil novega najemnika.

Rok Šavel
Gorice.
dvorec-jeruzalem občina-ljutomer dino-kruhoberec olga-karba najemna-pogodba