vestnik

To je res bizaren razlog, zakaj policisti niso posneli navijačev v Fazaneriji. Pokvarjena policijska »podmornica« je ostala v Ljubljani

ABE, 5. 3. 2024
Aleš Cipot
Po naših podatkih je največja težava policistov in kriminalistov PU Murska Sobota pri iskanju omenjenega storilca pomanjkanje videoposnetkov navijačev na tej tekmi.
Aktualno

V primeru kombiniranega vozila sicer gre za specialno namensko vozilo policije, ki je prvenstveno namenjeno uporabi pri operativnem delu policistov pri dogodkih s povečanim varnostnim tveganjem in pri nadzoru prometa na cestah.

Danes je 16. dan po nedelji, 18.2., ko je bila zaradi navijaškega nasilja najprej prekinjena, nato odpovedana nogometna tekma med Muro in Mariborom v Fazaneriji. Policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota pa še vedno niso našli tistega, ki je iz sektorja, kjer so bili na tekmi nastanjeni pripadniki gostujoče navijaške skupine Viole, na igrišče odvrgel pirotehnični izstrelek, ki je povzročil močan pok. Zaradi tega je bilo poškodovanih pet nogometašev, član strokovnega štaba Mure in otrok, ki je opravljal delo pobiralca žog.

mura, maribor
Aleš Cipot
Po naših podatkih je največja težava policistov in kriminalistov PU Murska Sobota pri iskanju omenjenega storilca pomanjkanje videoposnetkov navijačev na tej tekmi.

Po naših podatkih je največja težava policistov in kriminalistov PU Murska Sobota pri iskanju omenjenega storilca pomanjkanje videoposnetkov navijačev na tej tekmi. Pri varovanju tekem, kjer je pričakovati večje število organiziranih navijačev in tudi njihova odklonska ravnanja, si policisti običajno pomagajo tudi s posebnim kombijem, opremljenim za snemanje množic. Bel kombi z registrskimi oznakami Ljubljane je bilo tako mogoče večkrat pred katero od domačih tekem Mure opaziti tudi v središču Murske Sobote, po začetku tekme pa še na stadionu na prostoru za službena vozila policistov, gasilcev in reševalcev. Že večkrat so policisti in kriminalisti murskosoboške PU prav s pomočjo posnetkov iz tega kombija izsledili in kaznovali tiste navijače, ki so kršili javni red in mir. Zaradi teleskopske palice, na kateri je kamera in ki služi za vpogled v kabine tovornih vozil med nadzorom na avtocesti, v slovenski policiji temu vozilu v žargonu pravijo podmornica.

Čeprav je v primeru tekme med Muro in Mariborom šlo za dogodek, kjer je bilo pričakovati odklonska ravnanja navijačev, ta kombi v nedeljo, 18.2., ni bil vključen v varovanje. Razlog je pravzaprav res bizaren, to je okvara vozila, ki je bila odpravljene šele nekaj dni po omenjeni tekmi. V slovenski policiji so za Vestnik.si pojasnili, da »policijsko vozilo, ki ga navajate v vašem vprašanju, na nogometni tekmi v Murski Soboti policisti nismo uporabljali, ker je bilo v času priprave načrtovanja policijskih aktivnosti zaradi tehnične okvare izločeno iz uporabe. Smo pa za varovanje športne prireditve uporabljali stacionarni videonadzorni sistem in ostala tehnična sredstva, katera policisti vsakodnevno uporabljajo v policijskih postopkih«.

V primeru kombiniranega vozila sicer gre za specialno namensko vozilo policije, ki je prvenstveno namenjeno uporabi pri operativnem delu policistov pri dogodkih s povečanim varnostnim tveganjem in pri nadzoru prometa na cestah. Policisti vozilo uporabljajo povsod, kjer je to na podlagi operativnih ocen potrebno. Policija se tako po potrebi in glede na oceno stanja ob večjih dogodkih odloči, ali je posamezne dogodke treba posneti zaradi varnosti. Policija običajno pošlje omenjeni kombi na dogodke, kjer se morda pričakuje, da se bodo izvajali policijski postopki.

Kaj bo pokazalo poročilo?

Prejšnji četrtek je sicer potekel rok, do katerega je morala slovenska policija ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju posredovati poročilo o varovanju nogometne tekme med Muro in Mariborom, ki je bila odpovedana zaradi nasilja pripadnikov navijaške skupine Viole. Po besedah Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave (PU) Murska Sobota, so poročilo že posredovali generalni policijski upravi, obenem pa so tudi sami opravili analizo varovanja tekme, v katero je bilo vključenih okoli 155 policistov. Soboškim modrouniformirancem so na pomoč priskočili še kolegi iz Maribora in Novega mesta, na PU pa so tekmo označili kot dogodek B, to je dogodek srednje velikega tveganja. Po podatkih uradne govorke pomurske policije v povezavi z dogajanjem pred, med in po tekmi še vedno zbirajo informacije o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, kar je imelo za posledico sedem poškodovanih ljudi, tudi enega otroka. Tistega, ki je odvrgel pirotehnični izdelek, do danes torej še niso našli. Policisti so za zdaj našteli še tri druga kazniva dejanja in šest prekrškov. Postopek so sprožili tudi proti NŠ Mura, organizatorju tekme.

Notranji minister je napovedal, da bo izsledke poročila soboške PU predstavil javnosti. Po Poklukarjevem nastopu bo tako jasno, ali so se na tukajšnji PU varovanja tekme lotili malomarno in površno. Po naših podatkih je bil ogled kraja kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti opravljen pomanjkljivo, prav tako ni bila opravljena dosledna identifikacija pripadnikov navijaške skupine Viole, ko so zapuščali stadion. Poročilo bo gotovo vsebovalo še odgovore, zakaj policisti, ki so jih vodili s soboške PU, niso strožje ukrepali proti navijačem, ki so poskrbeli za prekinitev in odpoved tekme.

Za primerjavo: tekma 22. maja 2022 v Fazaneriji, na kateri je Maribor postal državni prvak, njegovi navijači pa so po zadnjem sodnikovem žvižgu vdrli na igrišče, je bila označena kot dogodek A, torej je šlo za športno prireditev visokega tveganja. Policisti so takrat kar 16-krat uporabili prisilna sredstva, od tega 4-krat plinski razpršilec. Obravnavali so eno kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe in 12 prekrškov, v postopku se je znašla tudi Mura kot organizator dogodka.

Kot je sicer znano, lahko policija posameznikom prepove udeležbo na športnih prireditvah. To ji od leta 2013 omogoča člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. Policisti PU Murska Sobota so tako med drugim septembra 2019 na tekmi 2. SNL v Lendavi med ekipama Nafte in Rogaške zaradi divjanja navijačev ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah za čas dveh let izrekli 10 gostujočim navijačem in 7 navijačem domačega kluba. Zakaj tega ukrepa niso uporabili na zadnji tekmi med Muro in Mariborom? Odgovor na to vprašanje bi lahko prineslo poročilo o varovanju tekme.

policija tekma mura maribor