vestnik

To so avtorji zmagovalnih skladb mednarodnega natečaja Ventus Aquilo

Vestnik.si, 5. 1. 2024
Komorni zbor Orfej
Komorni zbor Orfej je mednarodni natečaj organiziral z namenom pridobitve novih vrhunskih zborovskih del.
Aktualno

Komorni zbor Orfej Ljutomer, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Orfej iz Ljutomera, zaključuje večmesečni projekt Mednarodni natečaj za zborovske skladbe Ventus Aquilo.

Selma Franov, predsednica Kulturnega društva Orfej, razlaga, da je bil njihov cilj predvsem promocija zborovske glasbe doma in v tujini ter pridobivanje novih zborovskih del, ki bogatijo tako slovenski kot tudi širši zborovski in kulturni prostor. Hkrati so želeli skladatelje spodbuditi k sodelovanju z izjemno mednarodno žirijo in mladim skladateljem omogočiti, da njihove stvaritve vidijo in ocenijo uveljavljeni strokovnjaki na področju zborovske glasbe. Natečaj so tako objavili na Oddelku za kompozicijo Akademije za glasbo, pri Društvu slovenskih skladateljev, na svetovnem spletu in na številnih platformah za skladatelje tako v evropskih državah kot tudi v Združenih državah Amerike, Kanadi in drugod. 

Osnovo za ustvarjanje novih skladb so predstavljala latinska besedila, in sicer odlomki iz Knjige Psalmov, ki se tematsko nanašajo na simboliko vetra s severa. 

Mednarodni strokovni žiriji je predsedoval Gary Graden, sestavljali pa so jo Agneta Sköld, Vytautas Miškinis, Xabier Sarasola in Andraž Hauptman. Po ocenah žirije so vse prejete skladbe dosegale visok umetniški nivo, prejeli pa so skladbe iz Španije, Litve, Nemčije in Slovenije. 

Tretje mesto je dosegla skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Matica Romiha iz Slovenije, drugo mesto skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Jana Trilerja iz Slovenije, prvo mesto pa skladba z naslovom Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada iz Slovenije.

Za podelitev posebne omembe mladega skladatelja oziroma mlade skladateljice se strokovna žirija ni odločila, posebno omembo pa so člani mednarodne žirije soglasno podelili skladbi z naslovom Rain, Wind, Sky – Deus, skladatelja Laimisa Vilkončiusa iz Litve. Kot skladbo, ki jo bo izvedel z zborom St Jacobs Chamber Choir, je Gary Graden izbral prvonagrajeno skladbo Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada.

komorni-zbor-orfej natečaj zbor ventus-aquilo