vestnik

Knjižnice v Pomurju spet odprte, kako je z muzeji in galerijami?

I.B., 5. 5. 2020
Ines Baler
Knjige bodo po vračilu sedem dni v karanteni.
Aktualno

Vlada je minuli torek sklenila, da se lahko knjižnice, muzeji in galerije spet odprejo. Vendar so mnogi zavodi še vedno zaprti, saj pripravljajo vse potrebno, da bo poskrbljeno tako za varnost uporabnikov kot zaposlenih. Preverili smo, kdaj se odprirajo javni zavodi v Pomurju.

V ponedeljek sta vrata že odprli knjižnici v Lendavi in Gornji Radgoni. Iz lendavske sporočajo, da je odprta le za vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva, podaljšate pa lahko tudi članstvo in poravnate druge finančne obveznosti. Čitalnica in zunanje knjižnice so ostale še zaprte. Gradivo, ki ste si ga izposodili pred zaprtjem knjižnic, lahko vrnete do 18. maja. Do tega termina lahko brez plačila vrnete tudi gradivo iz krajevnih knjižnic v Lendavi. "Zamudnine za čas od 13. marca do 18. maja ne bomo obračunali," pravijo. Izposoja gradiva je možna le ob predhodnem naročilu gradiva. Ko to oddate, morate počakati na obvestilo, da je naročilo pripravljeno. Po tem vas bo gradivo čakalo tri dni, naročite pa lahko največ pet enot gradiva. 

V radgonski knjižnici predlagajo, da v izogib nastajanja gneče že doma preverite, ali je gradivo, ki ga želite, prosto. Tega lahko naročite ter se dogovorite za dan in čas prevzema. "S predhodnimi naročili nam boste pomagali, da pred knjižnico ne bo nastajala gneča ter s tem prispevali k vaši, naši in varnosti vseh nas," so zapisali in dodali, da Krajevna knjižnica Apače še ostaja zaprta. 

Danes se bosta odprli še Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (PiŠK) ter Splošna knjižnica Ljutomer. PiŠK bo vrata odprl samo za vračilo in izposojo vnaprej naročenega gradiva. Delovni čas ostaja nespremenjen; od ponedeljka do petka je knjižnica odprta med 8. in 19. uro, ob sobotah pa od 8. do 13. ure. Odprla se bo tudi ljutomerska knjižnica, vendar v omejenem obsegu. "Uporabniki bodo lahko knjižnico obiskali le z zaščitno masko, ob vhodu v knjižnico si bodo morali razkužiti roke. Prosti pristop do gradiva za zdaj še ni mogoč. Tudi čitalnici ostajata zaprti. Ni dostopa do računalnikov. Gibanje po knjižnici bo omejeno le na prevzem gradiva po predhodnem naročilu, podaljšavo članstva in poravnavo finančnih obveznosti," so zapisali in dodali, da se vrnjene knjige za sedem dni odložijo v karanteno. V omenjeni knjižnici še pravijo, da bodo vsem članom, ki jim je rok izposoje potekel po 13. marcu, do 1. junija zagotovili enake pogoje vračila, ne glede na to, kateri dan bodo gradivo vrnili. 

8d5c14ccff9f25b712688a066e53beef
Nataša Juhnov
Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota se odpira jutri.

Kdaj muzeji in galerije? 

Galerija-Muzej Lendava se je odprl včeraj. Javnost so tako že povabili, da si ogleda razstave in zbirke na lendavskem gradu: "Zlasti novo razstavo italijanskega metafizičnega umetnika Giorgia de Chirica. Njegova dela namreč ne bi morala bolj sovpadati z aktualnim časom." Pri vstopu v muzej pa je treba upoštevati določene ukrepe. Tako lahko v razstavni prostor vstopajo le posamezniki, družine ali manjše skupine do 3 osebe. V muzeju se lahko hkrati zadržuje največ 50 obiskovalcev. Upoštevati je treba varnostno razdaljo, uporabljati zaščitno masko in si razkužiti roke. Obenem ni dovoljeno listanje publikacij v muzejski trgovini, plačilo vstopnine in nakupa v trgovini pa je možno opraviti le brezgotovinsko. Strokovnih vodenj po muzejskih zbirkah ne bo do nadaljnjega. So pa iz Lendave še sporočili, da zaradi objektivnih okoliščin do nadaljnjega ostajata zaprta Sinagoga in Muzej meščanstva. 

giorgio-de-chirico, lendavski-grad, galerija--muzej-lendava, atilla-pisanjak
A. Nana Rituper Rodež
Galerija-Muzej Lendava se je odprl danes.

Pomurski muzej Murska Sobota bo za obiskovalce zaprt do 15. maja. Trenutno namreč potekajo prenovitvena dela v stalni razstavi in recepciji. Sporočili so še, da bo od 16. maja do nadaljnjega vstop v muzej brezplačen. Galerija Murska Sobota pa se odpira ta četrtek. "Za vas smo pripravili novo razstavo Konkretna umetnost iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Razstava bo na ogled do 3. junija 2020," sporočajo. 

javni-zavodi pomurje ponovno-odprtje