vestnik

To so letošnji kulturni nagrajenci v Mestni občini Murska Sobota

Vestnik.si, 2. 2. 2022
Marina Vrbnjak
Bea Baboš Logar
Aktualno

Prihodnji torek bomo zaznamovali slovenski kulturni praznik in ob tej priložnosti se bo zvrstilo veliko dogodkov. Številne občine bodo pripravile slovesnosti in podelile nagrade in priznanja za delovanje na področju kulture. Med njimi je tudi Mestna občina Murska Sobota. Občinski dogodek bo potekal na predvečer praznika, znani pa so že dobitniki nagrad.

Denarna nagrada za življenjsko delo na področju kulture bo podeljena pisateljici, prevajalki in kulturni publicistki Bei Baboš Logar. Kot je zapisano v obrazložitvi, se je upokojena profesorica slovenskega jezika s književnostjo vse do sredine 60. let 20. stoletja dejavno vključevala v regionalno kulturno življenje, s prevajalskim in pisateljskim delom pa je sooblikovala in zaznamovala slovensko literarno kulturo. Baboš Logarjeva v svojih delih tematizira večkulturni in večnarodni murskosoboški meščanski milje ter njegove preobrazbe v prvi polovici 20. stoletja. "Literarna vrednost in prepoznavnost njenega pripovednega opusa segata preko opisane tematizacije Murske Sobote: s svojimi literarnimi sporočili, katerih idejno jedro je misel, da je tudi sanjarjenje o življenju in prebiranje zgodb o življenju življenje, ter z načinom njihovega posredovanja je Bea Baboš Logar, "prekmurska Jane Austen", kot jo je označila Manca Košir, v sodobni slovenski književnosti ustvarila samosvoj in tudi pri literarni kritiki opažen pripovedni svet," so poudarili v obrazložitvi. 

lutkovna-predstava, rdeča-kapica, soboško-poletje, program-za-otroke, gledališče-park
Aleš Cipot
Prihodnji torek bomo zaznamovali slovenski kulturni praznik, v Murski Soboti bo slovesnost v ponedeljek zvečer.

Plaketa za pomembne dosežke na področju kulture bo prejela zgodovinarka in višja kustosinja v Pomurskem muzeju Murska Sobota Tamara Andrejek. Ob stoletnici rojstva soboškega umetniškega fotografa Jožeta Kološe - Kološa je pripravila dve pregledni razstavi njegovih fotografij. Ena od teh je bila Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe - Kološa v drevoredu Martina Luthra, druga pa Jože Kološa - Kološ 1920 - 1998, Življenje in delo soboškega umetniškega fotografa. Poleg tega je sodelovala pri izboru njegovih fotografij za virtualno razstavo, je urednica in soavtorica njegove monografije, leta 2010 pa je postala kustosinja kabineta umetniške fotografije in opravlja digitalizacijo in inventarizacijo bogate zapuščine, ki sta jo fotograf in soproga zapustila muzeju in mestu. 

Tamara Andrejek, Pomurski muzej Murska Sobota
Ines Baler
Tamara Andrejek

Olga Kous, pianistka in profesorica klavirja bo prejela priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti. Zaposlena je na Glasbeni šoli Murska Sobota, kot solistka pianistka pa že od mladih nog koncertira doma in v tujini. "Olga Kous je vrhunska pianistka, muzikalno nadvse subtilna, še posebej za vokal, in sodeluje z različnimi glasbeniki in zborovodji. Je verjetno najbolj zaželena in iskana pianistka korepetitorka v naši občini in širši okolici.  Prav tako je tudi prejemnica Posebne nagrade za najboljšega korepetitorja na Tekmovanjih otroških in mladinskih pevskih zborov RS in drugih priznanj," so pojasnili. 

Še eno priznanje pa bo prejela tolkalna skupina Murska Percussion Ensemble. V pomurski regiji deluje od leta 2007, ko je profesor Denis Dimitrić zbral učence, ki so izkazovali željo po preizkušanju in nadgradnji pridobljenih znanj v skupnem muziciranju. Skupino sestavljajo Tomi Došen, Vesna Vavtar, Primož Škafar, Gregor Pojbič, Jan Hari Dimitrić, Črtomir Antolin, Lazar Čolović in Denis Dimitrić. Z delovanjem bogatijo lokalno pomursko in širše okolje ter vplivajo na dvigovanje kulturne ozaveščenosti o vlogi tolkal v glasbi. 

mestna-občina-murska-sobota kulturni-praznik nagrajenci