vestnik

To so najbolj športni vrtci in šole

A. Nana Rituper Rodež, 19. 9. 2018
Arhiv Vrtec Ljutomer
Tudi v Vrtcu Ljutomer skrbijo za gibanje in aktivnosti otrok. 
Aktualno

Zavod za šport RS Planica je včeraj podelil priznanja najbolj športnim vrtcem in šolam v Sloveniji. Zlata priznanje na podlagi nagradnega natečaja je prejelo tudi pet ustanov iz Pomurja, ki v pokrajini, kjer se povprečno največ otrok ubada s previsoko telesno težo in slabšo športno aktivnostjo, posebno skrbijo za razgibavanje in s tem zdravje otrok.

Zlati priznanji za najbolj športni vrtec sta prejela Vrtec Ljutomer in Vrtec pri OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, zlati priznani za najbolj športno osnovno šolo OŠ I in OŠ III Murska Sobota, zlato priznanje za najbolj športno osnovno šolo s prilagojenim programom pa OŠ IV Murska Sobota. Vseh pet je poleg priznanja prejelo tudi nagrado v vrednosti 300 evrov za povračilo stroškov za nakup športnih rekvizitov.


6c1d7e2fca6c628375d97e898af68fc7
Arhiv OŠ Janka Ribiča Cezanjevci
Z razgibavanjem v Vrtcu pri OŠ Janka Ribiča Cezanjevci pričnejo že zjutraj.


Priznanja in nagrade podeljujejo vsako leto, nam je povedal Jernej Peterlin, z Zavoda za šport RS Planica, prejmejo pa jih tiste šole ali vrtci, ki se najbolj vključujejo v programe tega zavoda. Pri tem šteje množičnost, organizacija tekmovanj in prireditev ter tudi rezultati udeležencev s tekmovanj. Šole lahko na tem razpisu kandidirajo vsako leto, naziv pa velja v tekočem šolskem letu.

53e659186dadd12aa60c224b6eacd6a9
Arhiv Vrtec Ljutomer
Gibanje v naravi v Vrtcu Ljutomer.


In kako za športne aktivnosti skrbijo v obeh nagrajenih vrtcih?
Vrtec Ljutomer že šest let kandidiral na tem natečaju, kar petkrat pa so priznanje tudi prejeli. Za športne aktivnosti in razgibavanje skrbimo na različne načine, je povedala ravnateljica Ksenija Žuman. Otroke vključujejo v različne gibalne aktivnosti, pripravljajo vadbene ure, gibalne minutke in drugo. Ker pa v vrtcu nimajo telovadnice ali večjega skupnega prostora telovadijo v igralnicah, če se le da se razgibavajo zunaj in v naravi. Pri svojih dejavnostih k sodelovanju radi pritegnejo tudi starše in pripravljajo skupne pohode, kolesarjenja in gibanje v popoldanskem času. Povezujejo se tudi s Planinskim društvom Ljutomer ter sodelujejo na rekreativnih in športnih dogodkih v regiji.

916a996c255b827890dbf31a1fcbb86f
Arhiv OŠ Janka Ribiča Cezanjevci
Za športne aktivnosti poskrbijo kar v prostorih vrtca in šole v Cezanjevcih.


Tudi v cezanjevskem vrtcu skrbijo za primerno razgibavanje otrok vsak dan in vseh letnih časih, je povedala Jasna Lipovec, vodja vrtca in pomočnica ravnateljice, ter razložila, da se pri tem povezujejo z naravo in če se le da, se gibajo in razgibavajo na prostem. Pripravljajo športne igre, se povezujejo z drugimi ustanovami, vključujejo starše ter sodelujejo na prireditvah v svojem kraju in širši okolici. Dan začnemo s športnimi dejavnostmi in smo aktivi ves dan, je še povedala.


Kaj vse naredijo za gibanje in šport naredijo po osnovnih šolah pa v Vestniku.

najbolj športna šola najbolj športi vrtec Zavod za šport Planica gibanje otroci
Kaj zdaj berejo drugi