vestnik

To so novosti za prašičerejce in rejce perutnine

D. N., 27. 1. 2024
Marina Vrbnjak
Rejci perutnine bodo morali odslej vnašati podatke o številu živali ob vsaki naselitvi, izselitvi ali izpraznitvi hleva.
Aktualno

Pregledi gospodarstev nujni za vlaganje zahtevkov za posamezne podintervencije.

Veljati je začela uredba o intervenciji dobrobiti živali iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za leto 2024, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Na podlagi uredbe so morali prašičerejci, ki so vstopili v podintervencijo dobrobiti živali (DŽ) – prašiči, do tega ponedeljka sporočiti v centralni register prašičev število živali, ki so jih imeli 1. januarja 2024 na svojem kmetijskem gospodarstvu. Podatke o številu prašičev na prvi dan v mesecu morajo sporočiti najpozneje do sedmega dne v tem mesecu, če je ta dan sobota, nedelja ali praznik, se zadnji dan za poročanje prenese na prvi naslednji delovni dan.

Tudi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki redijo deset ali več plemenskih svinj oziroma plemenskih mladic, 50 ali več tekačev oziroma 50 ali več pitancev in nameravajo vstopiti v intervencijo dobrobiti živali, morajo podatke o številu črede čim prej sporočiti v centralni register.



Drugi vstopni pogoj, ki ga morajo izpolniti nosilci kmetijskih gospodarstev, ki bodo v tem letu prvič vlagali zahtevke za podintervencijo DŽ – prašiči, je pregled gospodarstva, ki ga bo izvajala Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zajemal bo pregled in popis podatkov o objektih na gospodarstvu, popis podatkov o številu plemenskih svinj in mladic ter številu tekačev in pitancev, pregled pogojev za izpolnjevanje posamezne zahteve iz uredbe, določitev največjega dovoljenega števila živali v primeru uveljavljanja zahtev za večjo neovirano talno površino in izris tlorisa za posamezen objekt na gospodarstvu, na katerem je bil opravljen pregled izpolnjevanja zahtev. Brez opravljenega pregleda ne bo možno vlagati zahtevkov za omenjeno podintervencijo, zato morajo nosilci kmetijskih gospodarstev na agencijo do vključno zadnjega januarja sporočiti, da želijo v tem letu vstopiti v podintervencijo DŽ – prašiči in da se za njihovo gospodarstvo izvede pregled. Ta ni potreben za nosilce, ki so podintervencijo izvajali že v letu 2023 in letos v primerjavi z lani na gospodarstvu ne bodo imeli sprememb pri izpolnjevanju zahtev iz uredbe.

Vnos ob vsaki spremembi

Letos se začne izvajati tudi podintervencija DŽ – perutnina. Rejci perutnine, ki želijo letos vstopiti v podintervencijo, morajo tako kot prašičerejci do oddaje zahtevka že opraviti pregled gospodarstva, ki med drugim obsega pregled in popis podatkov o hlevih na gospodarstvu, podatkov o številu kokoši nesnic oziroma pitovnih piščancev, izris tlorisa za posamezen hlev na gospodarstvu in podobno. Prav tako morajo do zadnjega januarja sporočiti, ali želijo letos vstopiti v podintervencijo in da se za njihovo gospodarstvo izvede pregled.

Vsi rejci perutnine, ki bodo vstopili v podintervencijo, bodo morali v portal za identifikacijo in registracijo Volos v seznam hlevov za perutnino vnašati podatke o številu kokoši nesnic oziroma pitovnih piščancev ob vsaki naselitvi, izselitvi ali izpraznitvi hleva. Prav tako bodo morali za pitovne piščance ob izselitvah sporočati skupno telesno maso izseljenih živali, te podatke pa bo treba za obdobje od 1. januarja letos do datuma oddaje zahtevka sporočiti najpozneje en dan pred oddajo zahtevka, v obdobju po oddaji zahtevka pa v štirinajstih dneh od dneva vselitve ali izselitve živali ali izpraznitve hleva. Velja sicer, da se zadnji dan za poročanje prenese na prvi naslednji delovni dan, če je štirinajsti dan sobota, nedelja ali praznik.

kmetijstvo perutnina prašičereja