vestnik

To so rezultati mednarodnega ocenjevanja medu

Vestnik, 14. 8. 2021
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra je 4. avgusta na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 20. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo.

Na ocenjevanju je sodelovalo 37 čebelarjev oziroma podjetij, ki so dostavili 47 vzorcev medu. Največ čebelarjev je bilo iz Slovenije, in sicer 32, sledita Slovaška s tremi in Hrvaška z dvema. Skupno je bilo podeljenih 12 zlatih medalj, največ za gozdni med (5), 26 srebrnih medalj, največ za kostanjev med, ter 9 bronastih medalj, največ prav tako za gozdni med (4). 

Naziv Šampion je za med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev prejel gozdni med Čebelarstva Kapš iz Straže, za Prvaka vrste pa so za med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti bili razglašeni cvetlični med Martina Volanskyja iz Slovaške, gozdni med Čebelarstva Kapš iz Straže ter kostanjev med iz Podbočja. 

medene zgodbe, suhi vrh, mojca anzeljc
Ines Baler
Fotografija je simbolična.

Na ocenjevanju so z vzorci medu sodelovali tudi pomurski čebelarji. Darko Car iz Predanovec je prejel bronasto medaljo za kostanjev med, Mojca Anzelj iz Suhega vrha je prejela srebrno medaljo za cvetlični med, Štefan Šemen iz Lipe je prejel zlato medaljo za ajdov med ter srebrni medalji za hojev in kostanjev med, Tomaž Gregorec iz Bogojine je prejel srebrno medaljo za kostanjev med, Valentina Herbaj iz Nedelice je prejela bronasto medaljo za gozdni med, Zdravko Rižnar iz Pristave pa je prejel srebrno medaljo za kostanjev med in bronasto medaljo za cvetlični med. 

Ocenjevalno komisijo so sestavljali Amalija Božnar kot predsednica komisije ter Jasna Bertoncelj, Franc Tratnjek, Primož Božnar in Jakob Madjar kot člani komisije. 

mednarodno-ocenjevanje-medu sejem-agra