V sklopu te akcije vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi jedmi. Sommelierji tako izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Kot so pojasnili v društvu Kelih, je pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi slepa, saj ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. "Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k špargljevim-zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem, obenem pa tudi vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki."
Preberite še
Odpri v novem zavihkuRaiven s skladbo Veronika v evrovizijski finale
Predstavnica Slovenije na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Raiven je v prvem odzivu po uvrstitvi v sobotni finale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije s skladbo Veronika dejala, da je to eden najbolj srečnih trenutkov v njenem življenju, "če ne celo najsrečnejši".
Letos pa so sommelierji izbrali tudi vina, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico. Pri izvedbi dogodka je aktivno sodelovalo tudi društvo Kelih, ki je speklo prleške gibanice.
Vina, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico, po izboru sommerlierjev:
- Laški rizling, pozna trgatev, 2008, polsuho, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija
- Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija
- Rumeni muškat Maxus, 2018, polsladko, Škrget vino, Štajerska Slovenija
- Veronika, bela zvrst, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija