vestnik

Inšpektorji si kljuke kar podajajo: "Toliko nadzorov nisem imel 20 let"

Adriana Gašpar, 4. 1. 2022
STA
Skupno število nadzorov, ki so jih tržni inšpektorji OE Murska Sobota opravili v letu 2019, je 1322, v predlanskem letu so jih 1218, v letu 2021 pa do 15. decembra 1626. Foto STA
Aktualno

»V zadnjih dvajsetih letih, odkar imam svojo obrt, nisem imel toliko obiskov inšpektorjev kot v zadnjem letu dni,« je dejal eden od goričkih frizerjev, medtem ko je stranki urejal frizuro.

Držijo se vseh ukrepov, a kljub temu mora ob vsakem obisku inšpektorju nameniti svoj čas, kar pomeni, da ga mora nameniti tudi stranka, ki čaka na stolu. »Razumem njihovo delo, ampak oni bi morali razumeti tudi nas. Ker preverjamo izpolnjevanje pogojev pri strankah, smo veliko strank tudi izgubili. Te stranke niso neurejene, ampak jih nekdo drug ureja na črno,« je še dejal in dodal, da zadnji dve leti delajo zgolj za preživetje, ne zato, da bi kaj zaslužka tudi ostalo.

pogoj pct, koronavirus, epidemija, covid
Bobo
Izločitev testiranja iz pogoja PCT je predvidena zgolj kot zadnji ukrep, ko bo zasedenih več kot dve tretjini postelj na enotah za intenzivno nego.

Inšpektorji si njihove kljuke kar podajajo

Podobne so zgodbe gostincev, ki eden za drugim pripovedujejo, da si inšpektorji njihove kljuke kar podajajo. Pri podjetnici, ki ima lokal že skoraj trideset let, se je zgodilo, da sta se inšpektorja srečala v lokalu in kar dva naenkrat opravljala nadzor. Pri drugi lastnici lokala je bilo med obiskoma dveh inšpektorjev pol ure razmaka. Pogovarjali smo se s številnimi obrtniki, a vsi želijo ostati anonimni, razlog za to pa je ravno strah pred maščevanjem inšpektorjev s svojimi še pogostejšimi obiski.

Porast inšpekcijskih nadzorov

Da ne gre za paranojo obrtnikov, kažejo tudi statistični podatki. Na številne inšpektorate, ki obstajajo v Sloveniji, smo naslovili vprašanja o tem, koliko inšpekcijskih nadzorov so opravili v letih 2019, 2020 in do 15. decembra 2021. Odgovore smo dobili od šestih inšpektoratov, ki jasno kažejo na občuten porast obiskov inšpektorjev. Konec decembra 2020 so vsi inšpektorati dobili pooblastila za nadzor po Zakonu o nalezljivih boleznih (ZNB), zelo intenzivni obiski pa so postali po 15. novembru, ko so začeli nadzorovati predvsem izpolnjevanje pogoja PCT.

Medtem ko so zdravstveni inšpektorji leta 2019 opravili 4474 inšpekcijskih pregledov na področju nalezljivih bolezni, so jih leta 2020 kar 58.336, leta 2021 do 30. novembra pa so opravili 46.571 pregledov.
»V letu 2020 se je nadzor inšpektorata zaradi izbruha covida-19 zelo spremenil. Od prve razglasitve epidemije marca 2020 se je nadzor skoraj v celoti preusmeril na področje nalezljivih bolezni, spremenili so se tudi zavezanci za nadzor,« nam je sporočila Andreja Mojškrc z zdravstvenega inšpektorata.

Lani do 15. decembra 24. 573 nadzorov

Zdravstveni inšpektorji so opravljali tudi nadzor v trgovinah, kar pa je predlani novembra v celoti prevzel Tržni inšpektorat RS. Ta je v letu 2019 opravil 18.013 nadzorov, v letu 2020 nekoliko manj, in sicer 15.978, v letu 2021 pa do 15. decembra kar 24.573 inšpekcijskih nadzorov.
Eni redkih inšpektoratov so, ki so nam posredovali tudi podatke o nadzorih Območne enote (OE) Murska Sobota, ki jih ta opravlja v občinah Apače, Beltinci, Benedikt, Cankova, Cerkvenjak, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Juršinci, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Ormož, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Središče ob Dravi, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveta Ana, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej.
Skupno število nadzorov, ki so jih inšpektorji OE Murska Sobota opravili v letu 2019, je 1322, v lanskem letu so jih 1218, v letu 2021 pa do 15. decembra 1626.

inšpekcijski nadzor, covid
Vestnik
Inšpekcijski nadzori v Sloveniji.

Gostilne preverja tudi okoljski inšpektor

Zanimivi so tudi podatki inšpektorata za okolje in prostor, ki do zdaj nadzorov gostinskih lokalov, trgovin, benciskih servisov ipd. ni opravljal, kar se je s koncem lanskega decembra spremenilo, saj so dobili pooblastilo za nadzor po ZNB. Prejšnja leta so gradbeni, stanovanjski, geodetski in okoljski inšpektorji skupaj opravili leta 2019 9833, leta 2020 pa 9576 nadzorov. Od konca decembra 2020 do 12. decembra 2021 pa so inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor izvedli 7417 inšpekcijskih nadzorov izpolnjevanja zahtev ZNB, pri čemer je v okviru enega nadzora lahko opravljenih več pregledov. Kot so nam sporočili, poročilo za leto 2021 o ostalih pregledih še pripravljajo.

avstrija, pct, covid
Profimedia
Pri drugi lastnici lokala je bilo med obiskoma dveh inšpektorjev pol ure razmaka. Fotografija je simbolična.

Nadzore opravljajo v okviru rednih in izrednih nadzorov inšpekcijskih zavezancev, ki jih gradbeni, stanovanjski in okoljski inšpektorji izvajajo v večstanovanjskih objektih, trgovskih centrih, objektih za gostinstvo in industrijsko proizvodnjo, na gradbiščih, bencinskih servisih ter javnih mestih. »Inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor v okviru nadzorov, ki jih opravljajo pri inšpekcijskih zavezancih, preverjajo nošenje maske, zagotavljanje razkužila, omejitve glede zbiranja ljudi ter od letošnjega septembra dalje tudi izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev,« nam je sporočila Darija Dolenc Ulčar z inšpektorata in dodala še, da se inšpekcijski nadzori v večji meri opravljajo pri zavezancih, pri katerih so bile v preteklosti ugotovljene kršitve ZNB ali dejavnost predstavlja večje tveganje za prenos okužbe.

Na vprašanje, ali lahko pojasnijo, zakaj so inšpektorji različnih inšpektoratov tudi istočasno v prostoru in preverjajo iste stvari, ali pa je med nadzorom le pol ure razlike, zdravstveni inšpektorat odgovarja, da je pristop k nadzoru učinkovit, saj skupno poročilo inšpektoratov kaže upadanje števila neskladnih objektov.

inšpekcijski-nadzori zdravstveni-inšpektorat