vestnik

Tomažin na čelu Pomurskih mlekarn

T. M., J. V., 31. 8. 2018
Foto:nata%u0161a Juhnov
Pomurske mlekarne 
Aktualno

Iz Pomurskih mlekarn so sporočili, da je po pridobitvi soglasja Agencije za varstvo konkurence nadzorni svet družbe včeraj imenoval novega direktorja, to je Anthony Tomažin. 

Kot smo že poročali, je ljubljanska družba RRC Računalniške storitve z odkupom delnic Delavske hranilnice postala večinski lastnik Pomurskih mlekarn. Delavska hranilnica oziroma njena hčerinska družba DH Storitve je že zgodaj spomladi objavila namero o prodaji svojega 60,62-odstotnega deleža v Pomurskih mlekarnah, kar se je tudi zgodilo. Razlogov za prodajo niso navajali ne takrat ne ob sklenitvi posla s podjetjem RRC v lasti avstralskega Slovenca Anthonyja Tomažina. Pri sanaciji oziroma ohranitvi Pomurskih mlekarn je bila Delavska hranilnica ključna. Z odkupom terjatev mlekarn do kmetov v višini 800 tisoč evrov in kreditiranjem odkupa dela terjatev ptujski mlekarski zadrugi je Delavska hranilnica mlekarne rešila pred propadom. Vrednost odkupljenih terjatev je družba DH Storitve konvertirala v lastniški delež v Pomurskih mlekarnah, odkupljene terjatve je konvertirala tudi ptujska mlekarska zadruga, poleg te pa sta svoje navadne terjatve konvertirala še madžarska upnika Tyrol in Kerka Genetiks. Del svojih terjatev je konvertirala tudi Kmetijska zadruga Radgona, vendar gre za nepomemben delež.

Kdo stoji za RRC

Osnovna družba je Terra Australis (okrog 80-odstotna solastnica družbe RRC) s sedežem v Resljevi cesti v Ljubljani. Posluje pozitivno, ima pa 5 milijonov evrov dolgoročnih finančnih obveznosti. Terra Australis in RRC sta solastnika računalniškega podjetja Perftech, ki sta ga leta 2017 kupila od holdinga ACH. Perftech je imel lani za okrog 4 milijone evrov realizacije in 433 tisoč evrov izgube. RRC je leta 2015 kupil Žičnice Vogel Bohinj za 1,8 milijona evrov in kupnino poravnal v obdobju 2015–2017.
Pomurske mlekarne anthony tomažin