vestnik

Toplotna črpalka, ki navduši z enostavno vgradnjo

Tina Recek, 7. 10. 2018
Epr/Viessmann
Toplotno črpalko naj vgradi strokovnjak, saj bo le tako izkoristila vse potenciale, ki jih ponuja. Teh zagotovo ni malo. Vgradnja pa traja največ dva dni.
Aktualno

Ponudnike toplotnih črpalk smo povprašali, katere so najbolj priljubljene za ogrevanje enodružinskih hiš, in poiskali odgovore, zakaj so si prislužile prvo mesto.

Za energijsko učinkovit sistem ogrevanja velja toplotna črpalka. Njej v prid govori dejstvo, da s pomočjo električne energije izkoristimo še večji delež energije iz okolja, kot je voda, zemlja ali zrak. Najbolje pa se obnese v dobro izoliranih hišah. Mitja Janež iz podjetja Vaillant pravi, da je trenutno največ povpraševanja po toplotnih črpalkah tipa zrak-voda, ki so tudi na celotnem tržišču najbolj razširjene. V njihovem prodajnem programu ponujajo tri različne sisteme toplotnih črpalk. Na voljo so toplotne črpalke aroTHERM monoblock in split inverterske, kot višji cenovni razred pa tudi on/off sistemi toplotnih črpalk flexoTHERM/flexoCOMPACT. Cenovno najbolj ugodne so toplotne črpalke z invertersko tehnologijo in split sistemom. Razlog njihove priljubljenosti po njegovem je, da veljajo za najcenejšo različico toplotne črpalke, ki pa ima na žalost za uporabnika, med drugimi tipi toplotnih črpalk, tudi najslabši koeficient grelnega števila (COP). Zato potencialnim kupcem poskušajo predstaviti tudi možnosti izrabe drugih virov za ogrevanje s toplotno črpalko - podtalnica, zemeljski kolektor.

Povezava notranjega in zunanjega dela

Za split toplotno črpalko zrak-voda je, tako Janež, značilno, da se v zunanji enoti poleg ventilatorja in elektronike nahaja del hladilnega kroga (uparjalnik, kompresor, ekspanzijski ventil), medtem ko je v notranji enoti le kondenzator. Povezava med zunanjo in notranjo enoto se izvede iz cevi, ki so primerne za hladilno sredstvo. V notranjosti objekta pa imamo še vsebnik za sanitarno vodo in po potrebi zalogovnike ogrevalne vode, podobno kot v klasični kotlovnici.

Enostavna vgradnja

Vgradnja črpalke je enostavna, če je v okolici objekta primeren prostor. A kot poudari Mitja Janež, je največkrat težava, kam postaviti zunanjo enoto, da hrup ne povzroča nevšečnosti tako lastnikom kot tudi sosedom. Ob tem svetuje, da za čim bolj neslišno delovanje zunanjo enoto postavimo na temelj, ki naj se nahaja na odprtem prostoru, da se zvok ne odbija od sten. V kotlovnico postavimo notranjo enoto in jo povežemo z zunanjo enoto z izoliranimi cevmi. Notranja enota se poveže na sistem ogrevanja. Priporočljivo je talno ogrevanje.


Na določeni element deset let garancije

Samo toplotno črpalko po besedah Janeža vzdržujemo podobno kot klimatske naprave; čistimo izmenjevalec, uparjalnik, preverimo tesnost spojev med zunanjo enoto in notranje enote. Velikih vzdrževalnih del ni. "Garancija na naše naprave je v osnovi dve leti za elemente v toplotni črpalki, razen za kompresor. Na kompresor strankam dajemo pet let garancije. Pri toplotni črpalki on/off pa svojim kupcem, ob vgradnji našega zalogovnika in vsebnika STV, ponujamo brezplačno garancijo pet let na elemente v toplotni črpalki in deset let na kompresor. Predlagamo pa letni pregled."

Naj so tri

Mario Nikić iz podjetja Gorenje izpostavi tri najbolj priljubljene toplotne črpalke za ogrevanje enodružinskih hiš. To so modeli iz njihove družine toplotnih črpalk zrak-voda: Aerogor ECO Inverter 10 AS, Aerogor ECO Inverter 10 AS (ALL-IN-ONE) in Aerogor ECO Inverter 13 AS. Razlog za priljubljenost topotne črpalke Aerogor ECO Inverter 10 AS (ALL-IN-ONE) najde v njeni kakovosti in obenem cenovni dostopnosti za večino kupcev. V nadaljevanju izpostavi njene značilnosti: "Gre za toplotno črpalko z invertersko tehnologijo, moderno upravljalno enoto s 7 zaslonom na dotik, servisno aplikacijo wi-fi in estetskim dizajnom. V notranji enoti ima vgrajen hranilnik sanitarne vode z volumnom 230 litrov, kar je dovolj za štiričlansko družino. Vzame manj kot en kvadratni meter prostora v notranjosti hiše. Notranja enota ALL-IN-ONE ima poleg 230 litrov hranilnika vgrajene tudi druge komponente, ki omogočajo hitro in enostavno inštalacijo. Zunanjo enoto odlikuje tiho delovanje, kar je zelo pomembno predvsem ponoči, tako za uporabnike kot tudi za sosede."

Vgrajene kakovostne komponente

Toplotno črpalko, kot dodaja Nikić, odlikuje visoka učinkovitost, saj dosega energetski razred A++ in visoka grelna števila (visoke COP-je) skozi celotno ogrevalno sezono, predvsem pri nizkotemperaturnem režimu ogrevanja (talno, stensko ali stropno gretje). Vanjo so vgrajene kakovostne komponente priznanih blagovnih znamk (kompresor Panasonic, izmenjevalci SWEP ali GEA, elektronski ekspanzijski ventil CAREL). Poleg tega moderni uporabniški vmesnik Touch screen omogoča enostavnejše spremljanje delovanja in nastavljanje želenih parametrov tudi za uporabnika. Kakor Mitja Janež tudiMario Nikić omeni enostavno vgradnjo in pojasni, da je ta najbolj enostavna glede na druge tipe črpalk. Preostala tipa toplotne črpalke sta zemlja-voda in voda-voda, kjer so potrebni posegi, kot sta vrtanje ali izkopavanje zemlje. "Pri toplotni črpalki zrak-voda pa ni potrebnih nobenih dovoljenj za vrtanje oziroma nobenih zemeljskih del, razen postavitve zunanje enote na betonski podstavek. Zunanja enota se, kot že ime govori, postavi zunaj pred hišo na lokacijo, ki ni ravno ob oknih spalnice, saj kljub tihemu delovanju vseeno proizvajajo določen hrup. Ta je lahko ponoči moteč, če je v neposredni bližini spalnih prostorov." Vgradnja po besedah Nikića traja približno en delovni dan in zajema: hidravlično, elektro in hladilniško inštalacijo, preboje sten in montažo enot na steno ter betonski podstavek. A včasih se kaj zaplete, na primer pri kakšnem preboju stene ali obstoječi električni inštalaciji in potrebuje inštalater še dodaten obisk, da lahko dokonča zadevo in zažene sistem.

Ne potrebuje posebnega vzdrževanja

Garancijska doba toplotne črpalke tipa zrak-voda je po trditvah Nikića dve leti. Posebno vzdrževanje ni potrebno, razen preverjanje vodnega tlaka v cevnem sistemu, čiščenja umazanije iz magnetnega filtra in pozimi ob veliki količini snega čiščenje okolice zunanje enote toplotne črpalke. Servis tega tipa toplotne črpalke sogovornik priporoča na vsaki dve leti in doda, da lahko tudi na daljše obdobje, če se pri prvem servisnem pregledu ugotovi, da toplotna črpalka in sistem delujeta brezhibno. To je stvar dogovora z inštalaterjem oziroma serviserjem. Servis vključuje pregled delovanja sistema in elektro kontaktov, pregled delovanja hladilnega sistema, preverjanje vseh vijačnih spojev in, če je potrebno, čiščenje zunanje enote. Zakonsko pa je lastnik obvezen enkrat na leto naročiti preverjanje tesnosti hladilnega sistema, če količina hladilnega medija presega zakonsko določeno mejo.

Prepriča s tihim delovanjem

Model toplotne črpalke tipa zrak-voda Vitocal 200-S je najbolj priljubljen v podjetju Viessmann. Direktor omenjenega podjetja Etbin Stropnik jo opiše z besedami: "Je kompaktna toplotna črpalka zrak-voda v split izvedbi, ogrevalne moči od štiri do 12 Kw. Primerna je za ogrevanje ter za ogrevanje in hlajenje. Prav tako je primerna za izkoriščanje lastne električne energije, na primer iz fotonapetostnih naprav. Poleg tega je učinkovita, sodobnega dizajna in zelo tiha, zaradi česar je primerna tudi za vgradnjo v naselja z vrstnimi hišami. Za ta model toplotne črpalke je značilno zelo tiho delovanje - toplotna črpalka Vitocal 200-S, ki je zasnovana v Nemčiji, velja namreč za eno najtišjih na svetu. Kot pika na i pa je zanjo mogoče pridobiti tudi subvencije Eko sklada."

Glede vgradnje Stropnik poudari, da jo morajo izvesti strokovnjaki, saj bo samo tako izkoristila vse potenciale, ki jih ponuja. Vgradnja traja največ dva dni. Zajema namestitev notranje in zunanje enote, povezavo s cevmi za hladilno sredstvo, priključitev na ogrevalni sistem in ogrevanje sanitarne vode, električno priključitev in izročitev v obratovanje. Omenjena toplotna črpalka se po besedah Etbina Stropnika vzdržuje podobno kot vsaka druga - z letnimi pregledi oziroma servisi. Njena garancija je dve leti, servisi oziroma pregledi se priporočajo na eno leto. Servis vključuje pregled naprave, kontrolo tesnosti freonskih in vodnih povezav, kontrolo razteznih posod, kontrolo električnih povezav in izolacije, kontrolo obratovalnih parametrov, analizo zgodovine motenj delovanja in funkcionalno kontrolo delovanja.

Več kot 50 jih je

Pri Daikin-u je najbolj razširjena toplotna črpalka zrak- voda DAIKIN Altherma LT, ki je hkrati tudi najbolj prodajana v Evropi. Po besedah Miha Glaviča iz podjetja E2E, zastopnika omenjene blagovne znamke, zasluge za to tičijo v tem, da gre za vodilnega proizvajalca toplotnih črpalk že od leta 1958, ima daleč največ patentov na te področju in je vsaj en korak ali celo dva pred konkurenco. Kar se tiče razvoja in tehnologije toplotnih črpalk, ima izjemno dolgo življenjsko dobo, njihove toplotne črpalke se zelo malo kvarijo, poleg tega pa so rezervni deli tudi po 20 letih še na voljo ter imajo najvišje izkoristke.
V zvezi z njeno vgradnjo pravi, da je za pooblaščene monterje precej enostavna. Med zunanjo in notranjo enoto se vgradijo bakrene cevi za hladivo, na primer R32. Notranjo enoto priklopimo na sistem ogrevanja in sanitarno vodo ter potem obe enoti priključimo na električno omrežje. Ker ima toplotna črpalka vgrajen upravljalnik in obtočno črpalko, pri vgradnji dodatne regulacije ne potrebujemo. Toplotno črpalko lahko vzdržuje le pooblaščeni serviser in sicer enkrat na leto.

Alternativni možnosti izbire

Investicija v toplotno črpalko je dolgoročna. Zato Mario Nikić svetuje, da pred odločitvijo za nakup poslušamo nasvete ponudnikov in inštalaterjev. Nadaljuje: "Včasih so nekateri izvajalci in ponudniki dražji za na primer deset do petnajst odstotkov. Vendar ne zato, ker je toplotna črpalka dražja, ampak ker delajo kakovostno in ker ponujajo hidravlične rešitve, ki omogočajo daljšo življenjsko dobo toplotne črpalke in optimalno delovanje celotnega sistema."

Z nasvetom postreže tudi Mitja Janež. Po njegovem je pred izbiro potreben razmislek, še posebno pri novogradnji, o možnosti izbire tipa toplotne črpalke. Na dolgi rok je lahko odločitev za toplotno črpalko tipa zemlja-voda ali voda-voda boljša. Delovanje toplotne črpalke zemlja-voda ima veliko prednosti: deluje brez hrupa zunanje enote, ima višje grelno število (COP, SCOP) in višje subvencije države (Eko sklad). Poleg tega se lahko investicija v horizontalni zemeljski kolektor, če bomo urejali dvorišče oziroma vrt, izkaže za precej manjšo, kot če se urejanja okolice ne bi lotili.
toplotna črpalka daikin gorenje Viessmann E2E Vaillant