vestnik

Torkovo neurje odkrivalo strehe in podiralo drevesa

Vestnik.si, STA, 19. 7. 2023
FB Andrej Steyer
Torkovo neurje.
Aktualno

V torek pozno popoldne je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem ter udari strel.

Po do sedaj zbranih podatkih je regijski center za obveščanje Murska Sobota zabeležil deset dogodkov. Prizadeta so bila tudi območja regijskih centrov za obveščanje Brežice (14 dogodkov), Celje (145 dogodkov), Koper (1 dogodkov), Kranj (55 dogodkov), Ljubljana (213 dogodkov), Maribor (22 dogodkov), Nova Gorica (61 dogodkov), Novo mesto (73 dogodkov), Postojna (14 dogodkov), Ptuj (9 dogodkov), Slovenj Gradec (61 dogodkov) in Trbovlje (13 dogodkov).

Gasilci 10 poklicnih enot in 301 prostovoljnih društev so s cestišč, objektov, vozil in telekomunikacijskih vodov odstranjevali večje število podrtih dreves, ter prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih, kmetijskih, industrijskih in poslovnih objektov. Podrta drevesa in veter sta povzročila škodo na objektih, cestni in železniški infrastrukturi ter na vozilih.


Podrta drevesa so odstranjevali v občinah Rogašovci, Puconci, Veržej, Apače in Lendava. V soboški občini so s strehe stanovanjske hiše odstranili deske, ki so nevarno visele na cesto, v Gornji Radgoni in Turnišču pa so gasilci s folijo prekrili streho stanovanjske hiše.

Zaradi torkovega neurja na varno evakuirali 253 ljudi

V občinah Kostel Kranjska Gora in Brežice so gasilci na varno evakuirali 258 ljudi, ki so taborili na prostem, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. V občini Kostel je močan veter uničil šotorišče tabornikov, gasilci so evakuirali skupino 110 ljudi, od tega 70 otrok, v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. V naselju Dovje v občini Kranjska Gora so gasilci zaradi močnega vetra v prostore osnovne šole evakuirali 45 otrok, ki so taborili na prostem. V naselju Velike Malence v občini Brežice so gasilci iz kampa v prostore gasilskega doma evakuirali 98 tabornikov.

simbolična, dron, neurje, nevihta, dež-vreme, murska-sobota
Jure Kljajić
Nevihta nad Mursko Soboto.

Posledice vetroloma so odpravljali tudi delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih podjetij.

Danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek vremenoslovci napovedujejo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. V južni polovici Slovenije bo danes sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.
vreme neurje gasilci škoda