vestnik

Tožba Občine Odranci zaradi pretople vode padla v vodo

M. H., 13. 10. 2023
Jure Kljajić
Županja Občine Odranci Barbara Ferenčak je sklicala izredno sejo občinskega sveta z namenom, da se člani seznanijo s sodbo, ki jo je okrožno sodišče v Murski Soboti izreklo v tožbi občine glede izplačila odškodnine zaradi domnevne napake pri gradnji vodovodnega omrežja v Odrancih.
Aktualno

Občina bo morala podjetjema MPP Jedinstvo in Atrij Odranci plačati 45 tisoč evrov pravdnih stroškov.

Županja Občine Odranci Barbara Ferenčak je sklicala izredno sejo občinskega sveta z namenom, da se člani seznanijo s sodbo, ki jo je okrožno sodišče v Murski Soboti izreklo v tožbi občine glede izplačila odškodnine zaradi domnevne napake pri gradnji vodovodnega omrežja v Odrancih. Posledica te napake naj bi bilo poleti pregrevanje pitne vode v delu vodovodnega omrežja v sistemu A pomurskega vodovoda in preveliko ohlajevanje pozimi. Sejo so izvedli v torek zvečer, odločitev občinskega sveta glede morebitne pritožbe zoper sodbo bo županja zaradi odsotnosti pojasnila za javnost prihodnji teden.

Občina Odranci je tožbo vložila 30. novembra 2017 proti izvajalcu del, srbskemu gradbenemu podjetju MPP Jedinstvo, A.D. iz Sevojnega, kot prvi toženi stranki in podjetju Atrij gradbeni inženiring iz Odranec kot toženi stranki. Od obeh je zahtevala plačilo odškodnine v višini 3,26 milijona evrov, torej toliko, kot je znašala po pripravljenem predračunskem elaboratu ocena naložbe za odpravo škode.

Sodišče si je v pravdi pridobilo vrsto izvedenskih mnenj in na koncu ugotovilo, da tožeča stranka ni dokazala, da bi bili za dovod vode, ki nima ustrezne temperature, odgovorni toženi stranki. V ugotovitvi je še zapisalo, da ne dvomi o problemu, torej ugotovljenem vzroku pregrevanja oziroma prevelikega ohlajanja pitne vode, saj je izvedenska fakulteta predložila izvid, da ima dotekajoča voda pred vstopom v cevovode na območju občine velika temperaturna nihanja.

Po odločitvi sodišča bo morala Občina Odranci plačati toženima podjetjema dobrih 45 tisoč evrov pravdnih stroškov.

občina-odranci tožba vodovodno-omrežje