vestnik

Tožilka, ki je konec februarja lani vozila pijana, še vedno čaka na disciplinski ukrep

ABE, 14. 7. 2020
Nataša Juhnov
Čeprav je Anica Šoštarič prekršek naredila v prostem času, je Drago Farič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, zanjo vseeno predlagal disciplinski postopek.
Aktualno

Ni še znano, kateri disciplinski ukrep bo doletel murskosoboško državno tožilko Anico Šoštarič, potem ko so jo že konec februarja 2019 policisti zasačili pijano v prometu.

Tožilka Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota Anica Šoštarič, ki je konec februarja 2019 napihala vsaj dva promila alkohola, s čimer je štirikrat prekoračila dovoljeno stopnjo alkohola za udeležbo v prometu, še čaka na epilog disciplinskega postopka. Kot je za Vestnik.si odgovoril Darko Simonič, vodja Okrožnega državnega tožilstva Maribor in predsednik disciplinskega sodišča prve stopnje za državne tožilce, so razlogi, da Šoštaričeva še do danes ni dobila disciplinskega ukrepa, procesne narave.

22ace5de36bec397e551748c8e2057cf
Nataša Juhnov
Prometni prekršek tožilke je gotovo vrgel slabo luč na murskosoboško tožilstvo.

»Državnotožilski svet me je 21. maja letos imenoval za predsednika disciplinskega sodišča prve stopnje. Nato sem bil 18. junija obveščen, da sta predsednici in članici senata v konkretnem disciplinskem postopku potekla mandata, zato sem bil 24. junija primoran spremeniti sestavo senata disciplinskega sodišča prve stopnje in določiti nova predsednika in članico senata. Spremenjen senat je dolžan ažurno voditi in speljati disciplinski postopek, ki pa ga je do sedaj oviralo več dejavnikov. To so upokojitev prvega predsednika senata disciplinskega sodišča, prenehanje mandatov druge predsednice in člana senata disciplinskega sodišča, nenavzočnost disciplinske obdolženke (Šoštaričeve, op. p.) in koronavirus kriza, ki je določen čas onemogočala izvedbo postopka,« je v odgovoru na naše poizvedovanje pojasnil Simonič.

Čeprav je Anica Šoštarič prekršek naredila v prostem času, je Drago Farič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, zanjo vseeno predlagal disciplinski postopek. Na vrhovnem državnem tožilstvu so namreč poudarili, da vožnje pod vplivom alkohola prek zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je zunaj službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica. Možne disciplinske sankcije za Šoštaričevo so pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

tožilstvo postopek anica-sostarič