vestnik

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper soboškega župana

Andrej Bedek, 2. 11. 2021
Nataša Juhnov
Tožilstvo je odločilo, da murskosoboški župan Aleksander Jevšek v televizijskem nastopu ni razžalil direktorice NPU.
Aktualno

Aleksander Jevšek v televizijskem nastopu ni razžalil direktorice NPU Petre Grah Lazar.

Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je zavrglo kazensko ovadbo zoper Aleksandra Jevška, župana Mestne občine Murska Sobota. Tožilstvo je odločilo, da murskosoboški župan v televizijskem nastopu ni razžalil Petre Grah Lazar, direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota so namreč proti Jevšku vložili kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve na škodo Grah Lazarjeve.

Petra Grah Lazar
policija.si
Petra Grah Lazar

Spomnimo. Zaradi nastopa Aleksandra Jevška 13. aprila letos v oddaji Preverjeno na Pop TV, kjer je govoril o razmerah v slovenski policiji, se je Grah Lazarjeva počutila razžaljeno, zato mu je očitala kaznivo dejanje razžalitve. Med drugim naj bi jo bila zbodla izjava, da »NPU vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj, oseba, ki nima ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti. Poleg tega je ta oseba povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje. V nobeni sodobni evropski državi se to ne bi smelo zgoditi.«

Jevšek je bil zaradi izjave oziroma kazenske ovadbe 27. maja letos zaslišan na PU Murska Sobota. Izgovorjenega ni preklical, na policijskem zaslišanju je očitek šefinje NPU, da je s povedanim storil kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime, zanikal in v zagovoru poudaril, da je v policiji, preden je vstopil v politiko, delal 30 let. Kot direktor je vodil PU Murska Sobota in Ljubljana, bil je tudi na čelu Uprave kriminalistične policije. Njegov nastop na televiziji, je na zaslišanju rekel Jevšek, se je nanašal na kadrovanje in premeščanje v policiji v zadnjem obdobju. »Nisem imel namena kogar koli žaliti, temveč samo prikazati realno stanje v policiji,« je v zagovoru dejal Jevšek in nadaljeval, da zagovarja stališče, da mora biti policija avtonomna in neodvisna od politike.

Na policijskem zaslišanju je še poudaril, da Petre Grah Lazar v oddaji ni imenoval in komentiral kot fizične osebe, ampak v smislu funkcije, ki jo ima v policiji. Glede njene povezanosti z nekaterimi ljudmi, ki jih preiskuje NPU, se je Jevšek v zagovoru skliceval na medijske objave o tem in dejal, da je zasledoval javni interes. Sicer pa je soboški župan v svojem zagovoru še menil, da bi morale osebe, ki so se prepoznale v prispevku, znati sprejemati višjo kritiko.

aleksander-jevšek petra-grah-lazar ovadba