»Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki smo ga otrokom ponudili v petek, 19. novembra, in ga postrežemo vsako leto, smo se letos pridružili še vseslovenski akciji priprave Tradicionalnega slovenskega kosila, ki smo ga postregli v sredo,« je povedala Andreja Majcen, pomočnica ravnatelja v vrtcu. Kot je poudarila, je glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Ker je leto 2021 razglašeno za mednarodno leto sadja in zelenjave, so se pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka več pogovarjali tudi o vlogi ter pomenu domačega sadja in zelenjave. V vseh sedmih skupinah so izvedli zanimive aktivnosti na to temo. Pri otrocih so preko različnih idej poskušali čim bolj ozavestiti pomen zdravega prehranjevanja, povezanega z zdravim načinom življenja.
»V naši vrtčevski kuhinji se dobro zavedamo, da »doma« pripravljeni obroki iz lokalnih sezonskih sestavin vsebujejo več hranil in manj kalorij, aditivov, soli in sladkorja, zato smo se vsi, ki sodelujemo v kuhinji, tudi v tem tednu potrudili in našim »Sončkom« pripravili okusne ter zdrave obroke. Kako lepo je bilo opazovati zadovoljne in vesele obraze naših otrok,« je še poudarila Majcenova in izrekla zahvalo lokalnemu čebelarju Žuniču za medeni prispevek, Sadjarstvu Senekovič za podarjena lokalna jabolka in Kmetiji Roškar za domači sir.