vestnik

Tradicionalni slovenski zajtrk   

Janko Votek, 15. 11. 2018
Nataša Juhnov
Za med zadostuje certifikat o slovenskem medu
Aktualno

Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal jutri v vrtcih in osnovnih šolah. S projektom se spodbuja prehranjevanje s hrano iz bližine oziroma iz lokalnega okolja, zato morajo biti živila pridelana oziroma predelana v Sloveniji.

Pridelovalci, predelovalci oziroma dobavitelji morajo zagotavljati, da so vsa živila res slovenskega porekla. Poreklo dobavitelji dokazujejo na tri načine:


· z izjavo, da so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji,
· z ustreznimi certifikati ali
· s knjigovodskimi listinami.
V zgornjih alinejah našteta dokazila morajo živila spremljati ob njihovi dobavi. Lahko sodigitalizirana oziroma skenirana. Zaradi morebitne kontrole jih dobavitelji morajo hraniie v svojih arhivih vsaj še eno leto po izvedbi zajtrka.
Izjava, da so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji:
Izjava je lahko dodana na dobavnici ali računu. Lahko je tudi samostojna listina oziromadokument.

66cf56bc17732871ba8f4a09a8b8de00
Nataša Juhnov
Maslo


Certifikati za dokazovanje porekla so:
Ustrezni certifikati za dokazovanje porekla živil so certifikati o njihovi
· ekološki pridelavi,
· certifikati izbrana kakovost ali
· certifikati o integrirani pridelavi,ki jih je izdala pooblaščena organizacija za kontrolo in certificiranje.
Zahteva o poreklu medu je izpolnjena tudi, če ga spremlja certifikat za
· Slovenski med,
· Kočevski gozdni med,
· Kraški med ali
· Zlati panj, ki jih je prav tako izdala pooblaščena organizacija za kontrolo in certificiranje.
Dokazovanje porekla s knjigovodskimi listinami – velja za živila, ki so nabavljena nakmetijah:Ustrezno poreklo živil, ki so nabavljena na kmetijah, se lahko dokažejo tudi s knjigovodskimilistinami:
· Porekla kruha in masla sta ustrezna, če sta nabavljena na kmetijah z dovoljenjem zadopolnilno dejavnost za predelavo primarnih kmetijskih pridelkov oziroma prodajokmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij.Ustrezno dokazilo je v teh primerih knjigovodska listina, npr. dobavnica ali račun, izkatere je razvidno, da je živilo dostavila kmetija z dovoljenjem za dopolnilno
dejavnost za predelavo primarnih kmetijskih pridelkov oziroma prodajo kmetijskihpridelkov in izdelkov s kmetij. To je lahko razvidno že v samem imenu kmetije, ki jedobavila kruh oziroma maslo ali iz njenega žiga.Poreklo ostalih treh živil, jabolk, medu ali mleka, ki so nabavljena na kmetijah se lahkodokaže s številko KMG_MID.

Nataša Juhnov
Kmetije z registrirano dopolnilno dejavnostjo dokazujejo poreklo s knjigovodskimi listinami
dokazovanje porekla živil za slovenski zajtrk