vestnik

(FOTO) Tradicionalno srečanje na mejnem prehodu v Petišovcih

Jože Gabor, 30. 12. 2022
Jože Gabor
Srečanje obmejnih policistov.
Aktualno

Tudi letos je bilo ob zaključku leta tradicionalno srečanje slovenskih in hrvaških policistov ter predstavnikov lokalnih skupnosti na mostu čez Muro v Petišovcih, kjer je meja med državama.

Ob policistih, zaposlenih na Postaji mejne policije Petišovcih in na Policijski postaji Mursko Središče sta se srečanja udeležila župan Občine Lendava Janez Magyar in župan Občine Mursko Središče Dražen Srpak ter drugi. Srečanje obmejnih policistov na mostu organizirajo že od leta 1992. Ob tem simbolično poleti tudi slovensko ali hrvaško policijska kapa v Muro v spomin na prvo srečanje, ko je enemu od policistov na mostu veter odpihnil kapo v reko. Ta dogodek je postal simbol dobrega sodelovanja policistov z obeh strani meje, ki so po osamosvojitvi obeh držav bili na dveh lokacijah, vsaki na svoji strani reke. Potem pa so zgradili skupni mejni prehod.

srečanje-obmejnih-policistov, petišovci, mursko-središče
Jože Gabor
Srečanje obmejnih policistov.

Tokrat so bili na vrsti, da vržejo kapo v reko, hrvaški policisti, ob tridesetletnici pa je vrgel kapo v reko tudi slovenski mejni policist Božo Pongrac, kateremu je veter leta 1992 ob srečanju z hrvaškimi policisti odnesel kapo v Muro. Udeleženci so ob tem nazdravili s šampanjcem. Dogovorili so se, da bodo s to tradicijo nadaljevali, čeprav z novim letom Hrvaška stopa v schengensko območje in tako več ne bo policistov na mejnem prehodu.

srečanje-obmejnih-policistov, petišovci, mursko-središče
Jože Gabor
Srečanje obmejnih policistov.

Župan Murskega Središča Dražen Srpak in lendavski župan Janez Magyar sta poudaril, da sta bili mesti Lendava in Mursko Središče ter pokrajini Prekmurje in Medžimurje vedno močno povezani. Veliko je tudi mešanih družin na obeh straneh reke. Mnogi pa hodijo delat tudi na eno ali drugo stran meje, zato je bil mejni prehod velika ovira, saj so morali večkrat čakati precej časa, da so lahko prišli čez mejo. Tudi po eno uro. Mejni prehod je bil ovira tudi za mnoge turiste in izletnike, ki so morali čakati na vročini, da so prišli čez mejo. Prepričana sta, da se bo v prihodnje sodelovanje med občinama okrepilo.
petišovci mursko-središče srečanje-obmejnih-policistov