vestnik

Trasa za nasipe ob Muri kljub intenzivnim pogovorom še ni določena

Vestnik.si, STA, 9. 2. 2024
Majda Horvat
Trasa za nasipe ob Muri v občinah Črenšovci, Lendava in Beltinci še ni določena.
Aktualno

Trasa za nasipe ob Muri v občinah Črenšovci, Lendava in Beltinci še ni določena, čeprav naj bi bila dokumentacija za gradnjo nasipov urejena že do konca oktobra 2023. Vodja protipoplavnih ukrepov na Direkciji RS za vode Brankica Kropf je dejala, da so usklajevanja trase zelo zahtevna in intenzivna.

"Usklajevanja so v zelo intenzivni fazi in naš cilj je, da jih čim prej zaključimo in v najkrajšem možnem času začnemo izvedbo del," je zatrdila Kropf. Glavni cilj je izvedba del do sredine leta 2026, kar je tudi rok, zapisan v načrtu za okrevanje in odpornost, je dodala.


Protipoplavne nasipe v občinah Črenšovci, Lendava in Beltinci, dolge dobrih 18 kilometrov, naj bi obnovili, nadgradili in zvišali, dogradili pa naj bi jih v dolžini štirih kilometrov. Lokacija trase bo po besedah Kropf prilagojena obstoječim nasipom, vendar leži na območju, kjer veljajo različni varovalni režimi, pogojeni s slovenskim in evropskimi zakoni. "Trasa nasipov leži v območju Nature 2000 in na območju trajno varovanih kmetijskih zemljišč, kar pomeni, da so zaradi teh varstvenih ciljev potrebna zahtevna usklajevanja o načinu izvedbe. Obenem moramo upoštevati še veljavne prostorske akte občin," je pojasnila Kropf. Pri projektiranju upoštevajo vse kriterije, ki so v skladu z veljavno zakonodajo.


Kot je dodala, jih zavezujeta tudi lovski in ribiški zakon, omejeni pa so še s časovnico gnezdenja ptic in drstenja rib, kar upoštevajo vedno, ne le ob novogradnjah, ampak tudi ob vzdrževalnih delih. "To ni za nas nič novega, tega smo vajeni. Dela ob strugi tako lahko potekajo med 1. marcem in 1. avgustom, nekatera pa lahko tečejo v drugih časovnih obdobjih, glede na pogoje, ki nam jih dajo soglasodajalci," je še povedala. Glede določitve trase nasipov se je začelo zapletati, ko je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagalo, da bi jo namesto na kmetijska zemljišča pomaknili v gozd. O tem so že pred časom govorili z lastniki gozdov, ki so se večinoma strinjali s prodajo zemljišč za ta namen. Posegov v gozd pa zaradi posebnega habitata Nature 2000 ne želi Zavod RS za varstvo narave.

ukrepi poplave