vestnik

Trgovina s tobakom in še čim bo cvetela naprej

Majda Horvat, 20. 11. 2018
Majda Horvat
Na dolgem seznamu podjetij s poštnim predalom na naslovu Glavna ulica 11 v Lendavi bo namesto imena Begevolt pisalo Wirth Trade.
Aktualno

Avgusta smo razkrili, da je za slamnato podjetje Begevolt s poštnim nabiralnikom na naslovu Glavna ulica 11 v Lendavi in z lastnikom iz davčne oaze oziroma mesta Panama City predlagan izbris iz sodnega registra. Zdaj pa lahko že poročamo, da se bo enaka dejavnost, trgovina s tobakom, žiti in krmo, nadaljevala pod drugim imenom.

Le štiri dni po tem, ko je murskosoboško okrožno sodišče izdalo sklep o izbrisu podjetja Begevolt iz sodnega registra, to je 30. oktobra, je bilo na istem naslovu v Lendavi vpisano novo podjetje s povsem enako dejavnostjo. Gre za podjetje Wirth Trade z lastnikom iz madžarskega mesta Sopron. Spomnimo, da je tudi postopek ustanovitve podjetja Begevolt opravil neki odvetnik iz Madžarske in da je direktorica Lisette Puig Carbonell povezana z Madžarsko in mestom Siofok.
Ali bi bil ta manever sploh potreben, če bi šlo za čisto poslovanje? Morda je posledica tega, da je Panama podpisala mednarodno konvencijo o urejanju davčne preglednosti, Slovenija pa se odločila za razkritje dejanskih lastnikov podjetij. Prav razkrivanje dejanskih lastnikov naj bi prispevalo k lažjemu sledenju nepošteno pridobljenih koristi podjetij od korupcije, pranja denarja in utaje davkov.
Ali so organi nadzora in pregona preverjali poslovanje podjetja Begevolt, ki je domnevno trgovalo z blagom iz Hrvaške, ni znano, javno dostopni podatki pa so nakazovali, da je imelo stranski finančni »sesalnik« najverjetneje pri stroških storitev. Podjetje je v treh letih poslovanja ustvarilo najmanj štiri milijone evrov prometa in si zaračunalo 1,5 milijona evrov stroškov, Sloveniji pa za njeno »gostoljubnost« plačalo manj kot tri tisoč evrov davka od dobička. Podjetje Begevolt je bilo ustanovljeno aprila 2014 in za leto 2017 ni več oddalo poročila o poslovanju, zaprlo pa je tudi edini transakcijski račun. Predlog za izbris iz sodnega registra je zato na okrožnem sodišču vložila Finančna uprava RS. Čeprav se je s tem navidezno pretrgala sled do davčne oaze, je z novoustanovljenim podjetjem postalo jasno, da ima posel korenine in zavetje na Madžarskem.
Begevolt lendava