vestnik

V Dobrovniku, Šalovcih in na Kobilju enote domov za starejše

M. H., 3. 7. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Gradila bosta domova za starejše Rakičan in Lendava. V Dobrovniku enota doma za 44 stanovalcev, na Kobilju in v Šalovcih enoti s po 24 mesti.

Dom starejših Lendava je bil uspešen na razpisu z dvema prijavama, in sicer za nova objekta s po 24 mesti v Kobilju in Šalovcih, Dom starejših Rakičan pa za enoto v Dobrovniku s 44 mesti. Za gradnjo enote na Kobilju in v Šalovcih je odobrenih po 2,9 milijona evrov in v Dobrovniku dobrih 5,3 milijona evrov. Po informacijah, ki smo jih pridobili na Ministrstvu za solidarno prihodnost v začetku prejšnjega tedna, so se na razpis prijavili trije javni zavodi iz Pomurja, ki so oddali vloge za pet naložb. Komu ni uspelo s prijavo na javni razpis za izvajanje ukrepa Zagotovitev varnega okolja bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih, tega je konec lanskega leta objavilo Ministrstvo za delo družino socialne zadeve in enake možnosti, še ni znano.

dobrovnikdom23
Majda Horvat
Sredi Dobrovnika ima občina zemljišče primerno za enoto doma starejših.

Za celotni razpis je namenjenih 65,7 milijona evrov v obdobju 2023-2026, sredstva pa so zagotovljena iz evropskega proračunskega sklada (Mehanizem za odpornost in okrevanje) ter iz državnega proračunu (6,7 milijona evrov). Cilj tokratnega razpisa je pridobiti vsaj 850 nastanitvenih mest v manjših in samostojnih enot. Sredstva so lahko po tem razpisu dobili samo javni zavodi, katerih ustanoviteljica je država in ki izvajajo institucionalno varstvo oskrbe starejših in invalidnih oseb oziroma oskrbo duševno prizadetih, duševno bolnih in zasvojenih oseb.

domovi DOBROVNIK kobilje ŠALOVCI