vestnik

Trinajsta spominska ura Rudolfa Maistra

V. T., 23. 11. 2018
Franci Klemenčič
Spominska ura je bila pri spomeniku svetilnik miru ob radgonski cerkvi.
Aktualno

Osnovnošolci iz Gornje Radgone pripravljajo ob državnem prazniku, Dnevu Rudolfa Maistra, ki ga obeležujemo na današnji dan, 23. novembra, spominske ure. Danes pa bo v aleji velikih odkritje Maistrovega doprsnega spomenika.

Uro so pri spomeniku svetilnik miru ob radgonski cerkvi pripravili devetošolci pod mentorstvom učitelja na radgonski šoli Tomaža Loperta.
Na letošnji že 13. spominski uri Rudolfa Maistra, ki so se je udeležili tudi predstavniki Zveze vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona, so nastopajoči devetošolci poudarili, da gre prav generalu Maistru zahvala, da je meja med Slovenijo in Avstrijo taka kot je in da je območje Gornje Radgone slovensko. Sicer pa je bilo povedano tudi, da je general Maister bil poleg vojaka tudi odličen pesnik in slikar.
Po slovesnosti pri spomeniku ob radgonski cerkvi so se vsi udeleženci spominske ure Rudolfa Maistra odpravili na radgonsko pokopališče h grobu, v katerem je pokopanih 25. Maistrovih borcev. Tu so se priklonili pokojnim borcem in prižgali svečo.
Danes popoldan pa bo v aleji velikih na pod vznožjem radgonske cerkve odkritje doprsnega spomenika za Rudolfa Maistra.
Rudolf Maister GORNJA RADGONA