vestnik

Tropsko noč zabeležili tudi v Murski Soboti in Lendavi

Vestnik.si, 18. 7. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

V številnih krajih se ponoči temperatura zraka ni spustila pod 20 °C.

Rekordno visoke temperature so zaznamovale številne kraje po Sloveniji, saj smo danes zabeležili tropsko noč, ko se temperatura zraka ponoči ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Najvišja nočna temperatura je bila zabeležena v Kopru, kjer so namerili 24,4 stopinje Celzija. V Lendavi je termometer pokazal 21,4 °C, v Murski Soboti pa 21,1 °C.

Tudi zgodaj zjutraj, ob 6. uri, se je že lahko občutila vročina, ki se je zadrževala v zraku. Najvišjo temperaturo so izmerili v kraju Dolenje pri Ajdovščini, kjer je ob šibki burji termometer kazal kar 26,2 °C, v Murski Soboti pa so izmerili 21,3 °C.

Takšne vremenske razmere so precej nenavadne za naše geografsko območje, saj so temperature nad 20 °C ponoči izjemno redke. Visoke temperature so posledica vpliva toplega zraka, ki se je pretakal čez naše območje.

Ali je vrhunec tokratnega vročinskega vala za nami? 

Ponedeljek je bil najbolj vroč dan letošnjega poletja, je za STA danes povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter. Danes ne bo tako vroče, ampak bo bolj soparno, je dodal. Na vprašanje, ali je vrhunec tokratnega vročinskega vala za nami, je odgovoril, da bo verjetno tako, saj naslednji dnevi ne bodo več vroči, ker bodo temperature nekaj dni pod 30 stopinj Celzija. Izjema bo Primorska, kjer bo še vedno kakšna stopinja nad 30 stopinj Celzija. Po zadnjih napovedih se lahko vročina prihodnji teden znova vrne, zaenkrat pa ni videti, da bi bila dolgotrajna. "Kaže, da se bo potem kar hitro nekoliko ohladilo," je še povedal Šter.

tropska-noč vreme vročina